Skip to main content
search
VijestiSvijet

Elektronske teretnice i digitalna transformacija pomorske industrije

By 16/03/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Korištenje elektronskih teretnica (eBL) povećava efikasnost, smanjuje troškove i poboljšava ukupnu transparentnost i sigurnost trgovine. Nasuprot tome, papirnate teretnice su neefikasne, usporavaju trgovinu i podložne su prevarama i greškama „ljudskog faktora“. Upotreba papirnatih računa stoga predstavlja nepotrebne pravne i komercijalne rizike kao što su oslanjanje na pisma odštete ili gubitak u tranzitu.

Šire usvajanje elektronskih teretnica važan je korak u digitalnoj transformaciji pomorske industrije. Oduševljeni smo što su neki glavni akteri u sektoru suvog rasutog tereta već podržali ovu inicijativu zajednice da dosegne 25% korištenja u cijelom sektoru rasutog tereta. Ove rudarske kompanije ostvarile su dobar napredak u usvajanju eBL-ova tokom proteklih godina, uglavnom sa rudom gvožđa, ali može se učiniti mnogo više.

rekao je Grant Hunter, direktor standarda, inovacija i istraživanja u BIMCO.

Hui Ling Chan, potpredsjednik, Order-to-Cash Global Business Services u BHP-u, jedan od najvećih svjetskih rudarskih lidera, izjavio je:

Identifikovanje i pokretanje inovativnih rješenja ključno je za način na koji BHP posluje i predani smo pružanju podrške digitalnoj transformaciji u pomorskoj industriji zajedno sa našim partnerima u lancu snabdijevanja. Drago nam je što smo potpisnici obećanja 25 x 25 i nadamo se da će nam se drugi pridružiti kako bi poduprli ubrzanje digitalizacije trgovine i racionalizaciju procesa lanca snabdijevanja.

Laure Baratgin, voditeljka komercijalnih operacija u Rio Tintu, izjavila je:

Kao najveći brodar za suvi rasuti teret na svijetu, jedna od naših ambicija bila je da stalno poboljšavamo iskustvo poslovanja sa Rio Tintom za naše kupce i lanac snabdijevanja inovativnim cjelovitim digitalnim rješenjima. U potpunosti podržavamo 25x25 obećanje o upotrebi elektronskih teretnica, kao ključni korak u omogućavanju bržih i sigurnijih trgovinskih tokova i približavanju industrije punoj budućnosti digitalne trgovine.

Erick Tavares, rukovodilac odjeljenja za prodaju u Valeu, vodećem globalnom dobavljaču rude gvožđa, rekao je:

Vale se ponosi time što je među prvima potpisao obećanje 25 x 25. Inovacije i digitalizacija poluge su za postizanje naših ambicija, a tokom protekle decenije neumorno smo radili na digitalizaciji poslovanja kako iznutra tako i izvana, uvijek sa naglaskom na poboljšanje korisničkog iskustva. Potpisivanjem obećanja ponovo potvrđujemo našu predanost unapređenju procesa digitalizacije i pozivamo naše kupce i partnere da nam se pridruže na ovom uzbudljivom putovanju.

Autor: Mette Kronholm Fraende
Izvor: Bimco

Podijeli vijest:

Leave a Reply