Skip to main content
search
VijestiNautika

Maltese Falcon ponovo plovi

By 29/04/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Vjerovatno najpoznatija jedrilica na svijetu, Maltese Falcon, od 88 metara dužine, višestruko nagrađivana, ponovo je pokrenuta nakon što je izvršila potpunu obnovu u remontu Lubsen u Livornu u Italiji.

Yacht Charter Fleet imao je zadovoljstvo da razgovara sa kapetanom jahte Pierfrancescom Cafarom o njenim najnovijim promjenama i nadolazećim čarter planovima. Imajući potpuno novu „Perini Blue“ boju trupa i potpuno obnovljene enterijere, kao i veliki remont svih njenih brodskih inženjerskih i električnih sistema, detaljno ćemo pogledati neke od najistaknutijih promjena jahte.

U Lubsenu, jednom od najboljih brodogradilišta u Italiji, ovaj strastveni projekat izabran je zbog svoje reputacije. Lubsen je ugostio mnoge izvođače radova koji su radili na izvornoj gradnji Maltese Falcona, što je omogućilo da preuzme remont u skladu sa vizijom novog vlasnika, ostajući vjeran izvornom konceptu pokojnog vlasnika Toma Perkinsa i rigoroznoj pažnji prema detaljima.

Jahta predstavlja njegovu ambiciju u stvaranju plovila koje je razbilo kalup u smislu inženjeringa, namještanja i kontrole jedara, a novi vlasnik i njegov tim željeli su osigurati da se ta vizija poštuje i ažurira u skladu sa modernim tehnologijama.

Svi izvođači radova blisko su sarađivali sa posadom i timom jahti, radeći sa istom strašću kako bi vidjeli ponovo rođenu ovu prekrasnu jahtu Maltese Falcon.

Kapetan Maltese Falcona, Pierfrancesco Cafaro, koji se pridružio jedrilici prije godinu dana, objašnjava:

Svi na brodu, uključujući, kompaniju za upravljanje i vlasnika, strastveni su u održavanju izvorne vizije (Toma Perkinsa) i održavanju ove prekrasne jahte impresivnom i revolucionarnom kao i uvijek.

Opsežna obnova, koja je započela u decembru 2022., sada se konačno bliži kraju nakon epskog napora svih uključenih. Sada ova impresivna jahta izgleda spremna za polazak, osim nekoliko sitnica u zadnji čas i uobičajenih sigurnosnih i anketnih provjera koje su potrebne, prije nego što započne svoju užurbanu nadolazeću sezonu zakupa jahti na Mediteranu.

Podsjetimo, jedrilica od 1.100 GRT, prvi put je zaplovila 2006. godine i dosljedno je hvaljena, primajući bezbroj priznanja, nagrada i sjajnih recenzija svjetskih medija, te se redovno pojavljuje na ljestvici deset najboljih svih vremena za stil, koncept, inženjering, performanse i pružanje luksuza.
Osvojivši nevjerovatnih 18 vrlo željenih nagrada, uključujući najviše tehničko dostignuće u jedrilici, najbolji dizajn enterijera i jedrilicu godine, ovo revolucionarno plovilo sada je ušlo u novo poglavlje u svom životu. Cilj je očuvanja što većeg dijela izvorne ostavštine Toma Perkinsa, uz nastojanje da se ispuni vizija novog vlasnika.

Autori: Nina Done i Steph Loseby
Izvor: Yacht Charter Fleet

Podijeli vijest:

Leave a Reply