Skip to main content
search
VijestiSvijet

Lagani pad u Rotterdam-skom teretnom prometu u prvom tromjesečju 2023

By 25/04/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

U prvom tromjesečju 2023. kroz luku Rotterdam prošlo je 1,5 % manje tereta nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupno je obrađeno 111,7 miliona tona u poređenju sa 113,4 miliona tona u istom razdoblju 2022.

Pad se uglavnom odnosio na protok kontejnera i tereta u segmentu konverzije u manje jedinice (Roll-on/Roll-off i drugi opšti teret). Povećala se propusnost u segmentima mineralnih ulja, sirove nafte, LNG-a, rude gvožđa i otpada i uglja.

Allard Castelein, izvršni direktor Lučke uprave Rotterdam-a opisuje ovu situaciju ovako:

Kao što se i očekivalo, 2023. godina započela je blagim padom protoka. Posebno u segmentu kontejnera, suočili smo se s padom obima, zbog visoke inflacije i slabljenja ekonomije. Rezultati u drugim segmentima uglavnom pokazuju rast i potvrđuju da je zavisnost o ruskim energetskim tokovima dodatno smanjena u skladu sa sankcijama.

U preostalom dijelu godine očekujemo ograničen pad obima protoka zbog neizvjesnosti koju predstavlja trenutna geopolitička situacija i visoka inflacija.

U prvom tromjesečju promet tečnog rasutog tereta povećala se za 5,6 posto, na 54,3 miliona tona. Unutar tog tržišnog segmenta snabdijevanje sirovom naftom povećala se za 0,8 miliona tona (+3,2% na 26,3 miliona tona). Kao zamjena za rusku naftu, više sirove nafte isporučeno je iz Sjedinjenih Država, zapadne Afrike i Bliskog istoka. Budući da se ovo ulje prevozi na veće udaljenosti, povećala se upotreba Very Large Crude Carriers (VLCC).

U prvom tromjesečju dvostruko više VLCC (50) već je istovarilo sirovu naftu nego prošle godine.

Lučki pozivi sa tankera Suezmax takođe su se povećali za 30%. Pretovar proizvoda od mineralnih ulja povećao se za 1,6 miliona tona na 15,1 milion tona (12%) u prvom tromjesečju. Do tog povećanja došlo je uglavnom zbog povećanja protoka dizela na nezavisnim terminalima. To je uglavnom poslužilo kao zamjena za uvoz sankcionisanog ruskog dizela.

Protok LNG-a takođe se povećao za 14,3 % na 3 miliona tona u prvom tromjesečju. To je bilo zbog visoke evropske cijene gasa. Rast ponude LNG dolazi uglavnom iz Sjedinjenih Država kao alternativa smanjenom evropskom uvozu ruskog gasa putem gasovoda.

U segmentu suvog rasutog tereta, ruda gvožđa i otpada, uglja, predstavljaju glavnu robu.  Promet obje ove robe je povećan. Protok gvožđa i otpada porasla je za 10,1% na 6,2 miliona tona. Kao rezultat privremenog kvara visokih peći u Dunkirk-u, Gijón-u i Jmuiden-u, fabrike u zaleđu Rotterdam-a radile su intenzivnije. To je takođe bio uzrok povećane potražnje za koksom za proizvodnju čelika.

Izvor: Port of Rotterdam press

Podijeli vijest:

Leave a Reply