Skip to main content
search
VijestiNautika

Nova samoodrživa trajektna linija „na vjetar“, između Amsterdama i Porta

By 20/03/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: EcoClipper media

Partnerstvom posrednika između „teretnjaka“ i putničkih agenata, došlo se i do saradnje u projektu nove trajektne linije jedrenjaka između Amsterdama i Porta, koji će pristajati u lukama u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj. Ovo će biti prva održiva linijska usluga brodarske kompanije EcoClipper. Linijski prevoz, za putnike i teret, započeo je sa radom od 22. aprila 2023., sa polaskom iz Amsterdama u 10 sati po srednjoevropskom vremenu. Prvi jedrenjak kompanije EcoClippera koji se uključuje u ovu trgovačku i putničku rutu nosi ime „De Tukker“.

Inače, De Tukker je izgrađen davne 1912. godine pod imenom „Harle Tiefand“, a dugi niz godina koristio se za plovidbu u priobalju. Osamdesetih godina prošlog vijeka, prenamijenjen je u školski brod u Holandiji, a plovio je sve dok se nije nasukao 2011. godine. U decembru 2019. godine prodat je njemačkoj kompaniji Spirit of the Oceans, koja je planirala da ga pretvori u rezidencijalni brod. Međutim, holandski EcoClipper je kupio ovaj jedrenjak u januaru prošle godine. Očekuje se da će brod stići u Porto 13. maja, gdje će preuzeti teret vina i maslinovog ulja.

„De Tukker“ može da primi i do 12 putnika i podnese maksimalno opterećenje od oko 70 kubnih metara tereta, a sve će se pokretati čistom snagom vjetra. Ova nova brodska linija ploviće redovnom linijom koja pristaje u lukama: Amsterdam, Penzance, Porto, Noirmoutier, Saint Nazaire, Torquay, London i Scheveningen. Iz EcoClippera kažu da toj ruti mogu dodati još luka.

U partnerstvu sa brokerima tereta i otpremnicima New Dawn Traders, Fairtransport, Shipped by Sail i Port O’ Bristol, kao i putničkim agentima Fair Ferry, Classic Sailing i Windseeker, EcoClipper planira tri kružna putovanja godišnje.

Svi partneri specijalizovani su za održiva putovanja. Rezervacije se mogu izvršiti kod jednog od ovih agenata ili direktno putem web stranice EcoClipper. Alexandra Geldenhuys, osnivač i direktor New Dawn Traders rekla je:

Od pompe na doku, sastanaka industrije jedrenjaka, podižemo svijest o poštenom prijevozu, očuvanju okeana i autonomiju hrane i podržavamo rastuću industriju roba koja se isporučuju jedrenjacima.

Karel De Boer, osnivač Fair Ferryja, izjavio je:

Započeli smo pionirska održiva putovanja jedrenjacima prije pandemije. Pokazalo se da je potražnja putnika tri puta veća od ponude plovila. Putnici koji rezervišu ova putovanja imaju vrlo različitu pozadinu: to ide od backpackera koji ne žele da lete avionima, do penzionera sa fondovima i slobodnim vremenom.

Prema riječima kapetana Jornea Langelaana, osnivača i izvršnog direktora operatera jedrenjaka EcoClipper, već nekoliko godina u Evropi se razvija pokret protiv letenja poznat kao “Sramota za bijeg”. Nedavno je viđen povratak putovanju vozom na velike udaljenosti, a sada je neminovan povratak jedrenjaka, tvrdi kapetan Langelaan.

Takođe, važno je znati da ta nova usluga dolazi istovremeno sa novim predlogom Evropske komisije o smanjenju štetnih gasova u pomorskom saobraćaju za 55 posto do 2030. godine. Nadalje, sve je veća potražnja za održivim vezama bez emisija štetnih gasova između Holandije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Portugala. Adam Purser, osnivač Classic Sailinga opisuje to na „poetičan“ način:

Za nas je pravi jedrenjak onaj zbog kojeg vaše srce poskoči dok obilazi rt, ili natjera komercijalnog ribara da podigne pogled sa svojih mreža i nasmije se dok plovite pored. Radeći zajedno sa EcoClipper-om, mislimo da to pokazuje put naprijed za budućnost transporta.

Izvor: EcoClipper press

Podijeli vijest:

Leave a Reply