Skip to main content
search
VijestiSvijet

Grčka razvija „nacionalnu jedinstvenu platformu Lučke zajednice”

By 18/05/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Memorandum o saradnji za razvoj jedinstvene platforme nacionalne lučke zajednice Grčke, potpisan je 17. maja 2023. u Piraeus-u. Memorandum su zajedno potpisali Ministarstvo pomorskog saobraćaja i ostvrske politike, Grčka pomorska komora, Grčka kompanija za socijalnu brigu brodovlasnika “Synenosis“, Pirejska privredna i industrijska komora, kao i kompanija pod nazivom “Inform Wolf Hellas S.A.”.

Na osnovu ovog Memoranduma, predviđeno je uspostavljanje integrisanog informacionog sistema pri Ministarstvu pomorstva i ostrvske politike pod nazivom “Nacionalni integrisani sistem lučke zajednice”. Ovo je važna inicijativa koja se tiče stvaranja platforme lučkih usluga, projekta od velikog značaja i neophodnosti za podršku preduzetništvu i razvoju naše nacionalne privrede, sa višestrukim koristima za sve korisnike lučkih usluga i uslovima digitalne modernizacije, kako to zahtijeva međunarodna lučka praksa.

Kroz njega će biti moguće razmjenjivati podatke za sve aktivnosti luke Piraeus, ali i za bilo koju drugu luku na grčkoj teritoriji. Platforma NIPCS, čiju je nužnost stvaranja podržala Privredna i industrijska komora nizom intervencija, ostaće u cijelosti u državnom vlasništvu i biće jedinstvena za sve luke u zemlji, dok će, nakon prikupljanja potrebnog kapitala za sprovođenje projekta razvoja platforme, biti potpisan trostrani ugovor između grčke države, “Synenosis“ i kompanije odgovorne za realizaciju projekata iz donacija grčke države.

Izvor: reporter.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply