Skip to main content
search
VijestiSvijet

„Jedna milja unapred“: projekat japanske kompanije MOL u digitalnoj transformaciji

By 25/05/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Alexandre Tziripouloff / Shutterstock.com

MOL (Mitsui OSK Lines LTD) komercijalizovaće uslugu nadgledanja V-MO za brodske motore zajednički razvijenu sa Asahi Kasei Engineering zbog daljeg poboljšanja bezbjednosti rada i napretka pomorske digitalne transformacije.

Predsjednik i izvršni direktor MOL-a, Takeshi Hashimoto, objavio je 24. maja 2023. godine, završetak zajedničkog istraživanje i razvoja sa Asahi Kasei Engineering na temu “Prediktivno otkrivanje anomalija brodskih motora senzorima vibracija”.

V-MO omogućava otkrivanje motoričkih abnormalnosti, dijagnozu njihovih uzroka i kontinuirano praćenje stanja motora ugrađenih na plovilu i analizu izmjerenih podataka.
Budući da se podaci prenose u „cloud-u“, status motora može se pratiti ne samo na brodu, već i sa obale.

Zajednički istraživački projekat započeo je u novembru 2017. kao otvorena inovacija usmjerena na razvoj tehnologije dijagnostike vibracija Asahi Kasei Engineering-a, koja ima dokazane rezultate u brojnim kopnenim postrojenjima.

Od 2020. projektni tim povećao je broj plovila koja su predmet ispitivanja sa ciljem praktične primjene.

Oko 200 senzora vibracija instalirano je na 13 velikih tankera za sirovu naftu (VLCC), brodova za suvi rasuti teret, RO-RO i kontejnerskih brodova kojima upravlja MOL, a podaci su kontinuirano provjeravani tokom prikupljanja i analize i tokom stvarnih putovanja.
Kao rezultat toga, tim je potvrdio validnost i praktičnost sistema, a sada je dostupan za prodaju.

MOL će povećati broj V-MO sistema instaliranih na svojim plovilima, a Asahi Kasei Engineering promovisasće prodaju V-MO-a ne samo MOL-u već i drugim vlasnicima i operaterima plovila u Japanu i inostranstvu, putem Fuji Trading Co., Ltd. (prodajne agencije za V-MO).

MOL je prošle godine uspostavio tehnološki slogan "Jedna milja unapred" kao slogan čitave industrije u razvoju tehnoloških inovacija povezanih sa pomorskim prevozom.

Gore pomenuti projekat je samo jedan dio inicijative pod nazivom “Jedna milja unapred”. Kroz njega će biti iskorištena znanje i stručnost stečena zajedničkim istraživačkim projektom kako bi se dodatno poboljšala bezbjednost poslovanja i pomagala digitalna transformacija (DX) u pomorskoj industriji.

Izvor: Mitsui OSK Lines

Podijeli vijest:

Leave a Reply