Skip to main content
search
VijestiSvijet

Poslanici Evropskog parlamenta odobrili su nova pravila za ribolov na području Mediterana

By 24/05/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Osigurati pravnu predvidljivost za ribarstvo u Sredozemnom i Crnom moru, učiniti procjenu ulova rekreativnog ribolova, upotreba plovila na daljinsko upravljanje u područjima crvenih korala (dopuštena samo u istraživačke svrhe), sve su to nove mjere predstavnika zemalja Evropskog parlamenta (Odbora za ribarstvo) potvrđene na sjednici 3. maja 2023.

Kompromis je postignut između pregovarača Parlamenta i Savjeta o reorganizaciji pravila za ribolov u području Sporazuma Generalne komisije za ribarstvo za Mediteran (GFCM), koja uključuje i Crno more.
Dogovor je odobren jednoglasno.
Pregovarački tim Sporazuma predvodio je Ladislav Ilčić (ECR, Hrvatska).

Nove mjere, kažu poslanici, daje pravnu jasnoću, osiguravaju predvidljivost i uspostavljaju zajednička pravila za ribare iz EU koji rade u toj oblasti.

Kada je riječ o očuvanju pojedinih vrsta, kao što je kritično ugrožena evropska jegulja, dogovoreno je da zemlje članice EU definišu tačke iskrcaja radi bolje zaštite. Međutim, zemlje EU mogu uvesti alternativne mjere za iskrcajne mjere ako one mogu dovesti do efikasne borbe protiv ilegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova.

Na osnovu važnosti preporuka Naučnog savjetodavnog komiteta EU, kaže se da bi EU trebala uzeti u obzir biološke, socioekonomske i ekološke aspekte, a poslanici kažu da bi trebalo mjeriti ulov rekreativnog ribolova kako bi se dobila neka vrsta procjene.

Osim toga, države članice EU trebale bi donijeti planove upravljanja koji se odnose na eksploataciju crvenog korala, pri čemu bi se za potrebe rekreativnog ribolova zabranio ribolov.

Trenutno zabranjena u Sredozemnom moru, plovila na daljinsko upravljanje dozvoljena su samo u okviru istraživačkog programa GFCM.
Ova podvodna plovila važna su za prikupljanje podataka i procjenu statusa crvenih korala te za prevazilaženje ograničenja ronilačkih tehnika.

Inače, Generalna komisija za ribarstvo za Mediteran regionalna je organizacija za ribarstvo, osnovana 1949. u okviru Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu. Cilj mu je osigurati očuvanje održivih morskih resursa i akvakulturu u Sredozemnom i Crnom moru.

EU je ugovorna strana GFCM sporazuma od 1998. i njegove preporuke su obavezujuće. Bugarska, Hrvatska, Kipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Rumunija, Slovenija i Španija takođe su ugovorne stranke.

Nova pravila moraće da budu potvrđena na jednom od budućih plenarnih zasjedanja, vjerovatno u julu 2023.

Izvor: European Parliament

Podijeli vijest:

Leave a Reply