Skip to main content
search
VijestiSvijet

Izvršni direktor MSC o budućnosti kompanije, o strategiji rasta, energetskoj tranziciji i obnovi brodova

By 21/04/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Don Mammoser / Shutterstock.com

Međunarodna konferencija u organizaciji Međunarodnog udruženja skladišne industrije u Đenovi imala je kao počasnog gosta Soren Toft-a, izvršnog direktora MSC-a, koji je postao protagonista zanimljivog javnog intervjua sa Timothy Cosulich-om, predsjednikom Ibia-e, kao i izvršnim direktorom grupe Fratelli Cosulich.

Na marginama događaja, Toft je novinarima dao pregled najnovijih strategija i projekata MSC Group-e u Italiji i širom svijeta.
MSC je u posljednje dvije i po godine kupio oko 300 kontejnerskih brodova pored novogradnje, a na pitanje koju strategiju njegova grupa ima na umu, odgovorio je:

To je strategija rasta. Kupili smo puno korištenih brodova na tržištu jer je tokom COVID 19 perioda sa tržišta dolazila velika potražnja. Sad je to strategija koja je zasnovana na želji za obnovom brodarstva: imamo veliku flotu kojoj je djelimično potrebno podmlađivanje. To je takođe i pitanje konkurentnosti i troškova, mi smo veliki igrač, ali moramo biti i konkurentni. Konačno, radi se o zamjeni flote koja je prethodno bila iznajmljena a sada su postali naši sopstveni brodovi, koje možemo bolje kontrolisati i upravljati interno.

Soren Toft je govorio i o promjenama u kontejnerskom prevozu pa je rekao da se očekivalo da će prije ili kasnije tržište tereta imati korekciju, ali da se ova poslovna grupa pozicionirala na pravi način kako bi odgovorila tržišnoj potražnji pokušavajući doći do profita. Takođe je potvrdio da je sa izvršenim ulaganjima grupa konkurentnija sada kada se tržište normalizovalo i vratilo u ravnotežu.
U međuvremenu je Evropska unija odobrila uvođenje pomorskog saobraćaja u sistem trgovanja štetnim emisijama, pa je Toft i o tome govorio:

Smatramo da regionalna regulativa nije pravo sredstvo za globalnu industriju kao što je pomorski saobraćaj. Sada je ovaj zakon prošao i moramo ga uzeti u obzir, učinićemo ga svojim, ali već smo obavijestili naše kupce da će doći do dodatnog troška jer ovo povećanje troškova možemo prenijeti samo na to. Što se energenata tiče, doći će do tranzicije koja neće trajati samo nekoliko godina, trebaće nam više vremena. To je vrlo komplikovano i najveći problem biće dostupnost novih čistih morskih goriva. Odlučili smo puno da ulažemo i u tečni prirodni gas, iako znamo da LNG neće biti rješenje, ali je važno gorivo za ovu prelaznu fazu. Nadamo se da će u budućnosti LNG biti dostupan i kao sintetičko gorivo. Istovremeno proučavamo metanol i amonijak, ali vjerujemo da ćemo vjerovatno neke brodove naknadno opremiti prema metanolu. To su izazovi sa kojima se trenutno suočavamo.

Toft je ranije tvrdio da će svaki brod u budućnosti moći da koristi i više od dva različita goriva, pa je tim povodom detaljnije govorio na tu temu:

Većina, ako ne i svi brodovi koji su danas izgrađeni imaju pogon na dva goriva, tako da mogu koristiti LNG ili metanol ili amonijak, ali mogu trošiti i tradicionalno gorivo. To je izbor koji mi i drugi veliki brodovlasnici donosimo jer će velika prepreka u bliskoj budućnosti biti dostupnost proizvoda. Morate biti sigurni da vaš brod neće stati. Gustoća energije ovih novih goriva biće veća, bilo da se radi o metanolu ili amonijaku koji morate pomnožiti sa dva, a onda rješenje može biti češće punjenje gorivom ili veći rezervoari.

Konačno, izvršni direktor MSC-a rekao je ovom prilikom i to da je za njegovu grupu Italija domaće tržište „jer imamo brodovlasnika (Gianluigi Aponte) koji je italijanskog porijekla i najveći smo tržišni igrač u Italiji. Najvažnija stvar u Đenovi je da želimo da razvijamo infrastrukturu. Po našem mišljenju, pitanje koje treba riješiti je da luka Đenova danas ne može adekvatno da primi kontejnerske brodove najnovije generacije. Sada, zahvaljujući lokalnim institucijama, gradonačelniku i predsjedniku luke, na sreću stvari se mijenjaju. U roku od 3,4 godine moći ćemo dovesti (na terminal Bettolo) brodove sljedeće generacije i to će garantovati Đenovi da ostane veliko lučko čvorište za Italiju, ali i za južnu Evropu.“

Autor: Nicola Kapuzzo
Izvor: Shipping Italy

Podijeli vijest:

Leave a Reply