Skip to main content
search
Uncategorized

El Dorado Express stiže u Južnu Koreju

By 26/05/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Incat Media

Australijski stručnjak za brza plovila, Incat Tasmania predao je svoj najnoviji projekat, 76 metara brzi putnički katamaran El Dorado Express, koji je sada na svom putovanju prema novom vlasniku Daezer Ferry iz Južne Koreje.

Odražavajući sve zahtjeve njegovog vlasnika, novi trajekt, Incat Hull 099, pretežno je putničko plovilo sa rampom i teretnim prostorom.
Ona će se kretati na prelazu između Pohang-a i Ulleung-a, ostrva udaljenog 117 nautičkih milja od istočne obale Južne Koreje podržavajući potrebe lokalnog stanovništva i pružajući usluge turistima na ostrvu.

Predsjednik Incat Tasmania-e Robert Clifford kaže kako Incat nije stran za korejske vode jer je 1995. godine isporučio svoje prvo plovilo u region, još uvijek veoma cijenjeni Sunflower.

Sunflower (stari katamaran, prim.red.) služio je ostrvu Ulleung 25 godina, a Daezer ga je tek nedavno povukao u skladu sa korejskim starosnim granicama broda.

kaže on.

Kim, izvršni direktor Daezer Ferry-ja, izjavio je:

Oduševljeni smo što predstavljamo El Dorado Express, izvanredno plovilo koje će neuporedivom brzinom ploviti izazovnim vodama Istočnog mora Koreje.
U našoj potrazi za isporuku najbržeg trajekta, odabrali smo Incat kao našeg partnera, uvjereni u njihovu sposobnost pružanja najkvalitetnije izrade. Sa nestrpljenjem očekujemo prikazivanje ovog izvanrednog plovila narodu Koreje i sigurni smo da će premašiti njihova očekivanja.

El Dorado Express pružiće putnicima udobnu vožnju i poboljšano iskustvo na brodu zahvaljujući Incat-ovom isprobanom i dokazanom razvijenom obliku trupa.

Dizajniran od strane Revolution Design, El Dorado Express je zaista brzo plovilo, postiže impresivnu brzinu od 50.2 čvorova na morskim probama, sa 100 tona mrtvog tereta.

Na brodu El Dorado Express putnici mogu uživati u izobilju prirodnog svjetla u visokokvalitetnom enterijeru sa udobnim sjedištima, izdržljivim prostorom za šetnju, drvenog izgleda i primamljivim pregradnim oblogama.

Moderan smještaj nalazi se na dvije palube: Nivo 1 sa sjedećim mjestima za turističke putnike i Nivo 2 za poslovne i VIP klase.

Krmeni dio Nivoa 2 ima 92 luksuzna VIP sjedišta Eknes Pacific Sleeper-1400 koja pružaju svu udobnost na moru.
VIP prostor od poslovnog salona okrenutog prema naprijed je bar u kojem se poslužuje hrana i lagani obroci. U servisnom bloku nalaze se muški i ženski toaleti, kao i donja prostorija za elektroniku kormilarnice. U ovom salonu Eknes je takođe isporučio 352 naslonjena sjedišta iz svog asortimana Supa Nova.

Ostatak sjedišta plovila nalazi se na donjoj palubi. Prostor je podijeljen centralno smještenim kioskom, prostorom za pripremu hrane i šankom sa širokim pultom koji kupcima omogućuje jednostavno gledanje i pristup uz sprječavanje gužve i dugih redova.

Na krmenom kraju Nivoa 1 osigurana je soba za putnike koji žele da putuju sa svojim kućnim ljubimcima.
Evakuacijski objekti za putnike i posadu na brodu El Dorado Express sastoje se od četiri spasilačka splava, Systems Australia Marine Evacuation Stations-a.

Kao i kod svih velikih Incat plovila, Nivo 2 i više, je nezavisna struktura, povezana sa trupom pomoću gumenih izolacionih nosača, za optimalne performanse buke i vibracija.

Ispred turističke kabine na Nivou 1 nalazi se teretni prostor površine 190 m2 sa širokim bočnim pristupom utovaru paletizovane robe.

Za bicikliste postoji dovoljno prostora za odlaganje bicikala.

Kormilarnica El Dorado Express smještena je na vrhu putničke palube, a nudi najnoviju opremu za navigaciju, nadzor i upravljanje. Plovilo nudi pogled sa uzdignutih sjedišta za kormilo, sa svim instrumentima ugrađenim u tamno sive i crne konzole kako bi pomogao noćnom vidu i smanjio ometanje.
Za pristajanje su obezbijeđene kontrole krilne stanice.

Odvojena brodska kancelarija i salon nalaze se na krmi mosta na kojem posada može postavljati karte, planirati putovanja ili se opustiti od svakodnevnih aktivnosti.

Visoki nivoi operativnosti su ključni i nigdje to nije vidljivije nego u velikim mašinskim prostorijama El Dorado Express-a koji je opremljen sa četiri Caterpillar C280-16 motora, a svaki od njih isporučuje 6.000kW pri 100% MCR.

Svaki motor pokreće upravljivi Kongsberg Kamewa S90-4 vodeni mlaz putem mjenjača Reintjes VLJ 4431.

Električnom energijom snabdijevaju dva Caterpillar C7.1 generatora snage 200 ekW svaki i 380V, 60Hz.

Izvor: Cyprus Shipping News

Podijeli vijest:

Leave a Reply