Skip to main content
search
VijestiZabava

Dok Visa ima više kartica u opticaju, Mastercard ima bolje dionice

By 30/05/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Denys_UA / Shutterstock.com

Danas je Mastercard jedan od najprepoznatljivijih svjetskih brendova. To je druga po veličini mreža kartica u SAD-u, koja čini više od četvrtine svih kupovina platnih kartica, prema Nilson-ovom izvještaju.

Kako se svijet kreće ka društvu bez gotovine, vrijednost Mastercard-a nastavlja da raste, prenosi CNBC. Kompanija je imala tržišnu kapitalizaciju od preko 360 milijardi dolara u maju 2023., a njene akcije su dostigle skoro 100% dobiti u proteklih pet godina.

U postfinansijskoj krizi, prije pandemije, Mastercard je povećao zaradu uz 10-godišnji CAGR (kombinovana godišnja stopa rasta) od 20%. Za kontekst, tržište je u istom periodu poraslo jednocifreno.

kaže Lisa Ellis, viši analitičar istraživanja u Moffett Nathanson-u.

Dok Visa nadmašuje Mastercard po karticama u opticaju, neto prihodu u tržišnom udjelu na osnovu transakcija kupovine, Mastercard-ove akcije su nadmašile Visa-ove u poslednjih 5 godina.

Ima brži rast i ima onu akvizitivnu prirodu koja mu daje premiju. Ljudi veruju da bi jednog dana Mastercard mogao dostići istu marginu koju ima Visa.

rekao je Dominick Gabriele, viši analitičar u Oppenheimer & Co.

Jedna prednost koju Mastercard ima u odnosu na Visa-u je njena pozicija na međunarodnom tržištu.

Visa nije posjedovala Visa Europe. Bila je pod brendom Visa, ali je i dalje bila poseban entitet.

rekla je Ellis.

Visa je 2016., 2017. godine bila u mogućnosti da kupi Visa Europe, i oni su uložili ogroman napor da modernizuju poslovanje Visa u Evropi. Ali u međuvremenu, Mastercard je iskoristio tu vrstu poremećaja da značajno preraste Visa-u u Evropi.

rekla je ona.

Očigledno je to zaista veliko prekogranično čvorište. Dakle, dvostruka je korist od prihoda kada imate veći udio na tržištu, posebno u Evropi.

objasnio je Gabrijel.

Visa nije odgovorila na zahtjev CNBC-a za komentar na vrijeme za objavljivanje.

Izvor: Investitor.me

Podijeli vijest:

Leave a Reply