Skip to main content
search
VijestiSvijet

Norveški projekat Sea Zero, put u zdravu budućnost na morima i okeanima

By 08/06/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Hurtigruten Press

Uoči svoje 130. godišnjice, Hurtigruten Norway, predstavila je planove za svoj prvi brod sa nultom emisijom štetnih gasova. Kompanija je predstavila rezultate zajedno sa svojim konzorcijem od 12 pomorskih partnera i istraživačkim institutom SINTEF, navodi se u saopštenju.

Kad smo prije više od godinu dana prvobitno najavili projekat 'Sea Zero', suočili smo se sa izazovom da ne znamo koje će nam tehnologije biti dostupne 2030. godine. Naš je zadatak bio da otvorimo put novim inovacijama i poboljšamo postojeće kako bismo se uskladili sa našim ciljevima održivosti.

izjavila je Hedda Felin, izvršna direktorka Hurtigruten Norway.

Iako su neke od tih tehnologija dosegle relativno naprednu fazu, one i dalje zahtijevaju predano istraživanje i razvoj kako bi se osiguralo uspješno sprovođenje u pomorskom kontekstu. Sa druge strane, određene tehnologije još uvijek su u ranom razvoju i zahtijevaju temeljna istraživanja i temeljno testiranje. Nakon rigorozne studije izvodljivosti, odredili smo najperspektivnije tehnologije za naše revolucionarne buduće kruzere. Predani smo isporuci broda koji nadmašuje sve ostale u smislu energetske efikasnosti i održivosti u roku od samo nekoliko godina.

Budući brodovi kompanije biće električni i opremljeni baterijama koje se pune u luci. Novi brod imaće inovativna rješenja, uključujući uvlačiva jedra sa solarnim panelima, manevrisanje vještačkom inteligencijom, kontra-rotirajuće propelere i potisnike koji se uvlače. Dodatne tehnologije uključuju vazdušno podmazivanje, napredni premaz trupa i proaktivno čišćenje trupa.

Razvijamo koncept za vrlo inovativan dizajn krstarenja i istražujemo kako bismo pronašli optimalne metode projektovanja pogodne za brodove sa nultim emisijama štetnih gasova. Pojednostavljeni oblik, sa svojim inovativnim rješenjima trupa i pogona, ne samo da smanjuje potražnju za energijom, već i povećava udobnost putnika. U tom procesu razvijamo nove alate za dizajn i istražujemo nove tehnologije za energetsku efikasnost.

rekao je Henrik Burvang, menadžer istraživanja i inovacija u VARD-u, brodograđevinskoj kompaniji koja stoji iza vizuelnog koncepta novih projekata Hurtigruten Norway.

Izvor: Cruise Industry News

Podijeli vijest:

Leave a Reply