Skip to main content
search
VijestiSvijet

Portlantis, novo ime luke Rotterdam

By 08/06/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nova luka Rotterdam, dobila je ime Portlantis. Lučka uprava Rotterdam objavila je to 5. juna 2023., tokom službenog pokretanja izgradnje centra. To se dogodilo na gradilištu u blizini kupališne plaže Maasvlakte 2 na kraju Prinses Amaliahaven. Portlantis će naslijediti informativni centar Future Land krajem 2024. godine, a ponudiće širi i bogatiji spektar aktivnosti.

Učenici škole St. Leonardus u Brielle-u, bračni par Jo i Pien Verburg, Marco Tak (Shipagents) i Bas Janssen (Deltalinqs) zajedno sa glavnim menadžerima Lučke uprave Rotterdam-a (Allard Castelein, Vivienne de Leeuw i Boudewijn Siemons), zajedno su predstavili naziv novog lučkog centra.

Oduševljen sam ovim imenom! Stvarno je posebno i osvaja maštu. Kratko i slatko. To se odnosi i na luku koja ima asocijaciju da je ovo zaista jedinstveno mjesto. Ovo je mjesto za posjete i istraživanje. I to je, naravno, upravo ono o čemu se radi u lučkom centru. Biće to inspirativna, jedinstvena interaktivna izložba i mjesto susreta u srcu luke. Za većinu posjetilaca ruta do centra prolazi kroz više od 40 kilometara luke. Posjetioci će biti impresionirani i prije nego što ovdje dođu.

izjavio je Allard Castelein, izvršni direktor Lučke uprave Rotterdam-a.

2024. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf započeo je izgradnju Portlantis-a. Glavnu zgradu su projektovali arhitekti iz MVRDV, agencije sa sjedištem u Rotterdam-u poznate po ikonama Rotterdam-a, uključujući De Markthal i Depot Boijmans Van Beuningen, kao i bezbroj drugih zgrada širom svijeta. Očekuje se da će centar otvoriti svoja vrata 2024. godine.

Portlantis će takođe primiti Obrazovni informativni centar Mainport Rotterdam (EIC), koji se fokusira na luku Rotterdam i organizuje izlete i druge aktivnosti kako bi se učenicama i učenicima omogućilo upoznavanje luke.

Novi, moderni dizajn ne samo da nudi prostor za stalnu izložbu sa naglaskom na različitu publiku, uključujući obrazovanje, već pruža i kancelarijske prostore, konferencijske sadržaje i prostore za sastanke, trgovinu i ugostiteljske objekte.

Ogromna panoramska krovna terasa takođe će pružiti svestrani pogled na susjedne lučke aktivnosti, kao i pogled na more. Nova zgrada imaće svoju vjetroturbinu i solarne panele. Dizajn prostora oko zgrade takođe čini dio izgradnje, sa cestama, pješačkim stazama, parkirnim mjestima, trgom događaja i vanjskim štandom. Interaktivno i moderno.

U novom centru posjetioci će otkriti i doživjeti luku Rotterdam današnjice i budućnosti.

Interaktivna i moderna izložba uroniće posjetioce u kompleksan i dinamičan svijet luke. Centar će omogućiti ljudima da istraže i otkriju luku, kao i da pruži uvid u vrijednost luke za društvo, privredu, životno okruženje i sve one koji budu dolazili u posjetu. Pokazaće kako budućnost može izgledati i koje će se inovacije odvijati. Privlačna i sveobuhvatna objašnjenja velikih promjena kao što su energetska tranzicija i digitalizacija osiguraće da se lakše shvate svi ti koncepti.

izjavio je Richard van der Eijk, menadžer komunikacija i spoljnih poslova u Lučkoj upravi Rotterdam-a.

Posjetioci centra takođe će otkriti bogatu paletu poslova i mogućnosti za razvoj karijere dostupnih u luci. Osim izložbe sa naglaskom za širu javnost i obrazovne ciljne grupe, poslovne zajednice u luci i izvan nje moći će da koriste izvrsne sadržaje lučkog centra.

Dok se Portlantis ne otvori, Future Land će ostati otvoren od utorka do petka od 10 do 17 sati i nedjeljom od 11 do 17 sati. Posjetioci su takođe dobrodošli subotom od maja do oktobra. Za sad, Future Land nudi cjelogodišnji program, uključujući izlete brodom i autobuske ture. Informativni centar otvoren je još 2009. godine kako bi posjetiocima pokazao pozadinu i izgradnju Maasvlaktea 2. Njegov ogroman uspjeh sa više od 100.000 turista godišnje stvorio je potrebu za novim lučkim iskustvima. Future Land ima za cilj da zatvori svoja vrata sa stilom, atraktivnim programom koji će postaviti nove rekorde posjetilaca.

Izvor: Port of Rotterdam

Podijeli vijest:

Leave a Reply