Skip to main content
search
VijestiSvijet

Jubilej globalne pomorske zajednice: 40 godina Svjetskog pomorskog univerziteta

By 26/06/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: JordanJoy / Shutterstock.com

Tokom posljednjih četrdeset godina, Svjetski pomorski univerzitet, (WMU) u Malmö-u u Švedskoj, razvio se u vrhunski centar obrazovanja u postdiplomskim pomorskim studijama, istraživanju i stručnom osposobljavanju.

Univerzitet koji je osnovala Međunarodna pomorska organizacija (IMO), ima više od 5.800 bivših studenata iz 170 zemalja i teritorija.

Mnogi su na visokim pozicijama u pomorskim upravama širom svijeta, što svjedoči o misiji WMU da izgradi široku mrežu vrhunski kvalifikovanih, visokoobrazovanih pomorskih stručnjaka, posebno u zemljama u razvoju.

Generalni sekretar IMO-a, Kitack Lim, koji je i sam diplomirao na WMU, istaknuo je uspjeh univerziteta, osvrnuvši se na lična iskustva.

Siguran sam da mogu govoriti u ime svih nas bivših studenata WMU-a kada kažem da vrijeme provedeno studirajući ima dubok uticaj na naše živote - ne samo u smislu završenih studija, već i uspostavljenih veza. Naša životna iskustva u gradu Malmö i WMU-u ukorijenjena su u našim srcima i umovima - nešto što nosimo sa sobom gdje god idemo u svijetu i u samoj karijeri. Moćna međunarodna mreža diplomaca sa WMU-a velika je snaga za dobro u svijetu. Oni koji nastave da rade kao stručnjaci za dobrobit međunarodne pomorske zajednice pomoći će i osigurati da se naše znanje prenese i na buduće generacije.

Zahvalivši se mnogim ljudima sa WMU-a u posljednjih 40 godina, Lim je rekao:

Uspjeh Svjetskog pomorskog univerziteta ne bi bio moguć bez podrške grada Malmö-a i Vlade Švedske kao i IMO-a i šire pomorske zajednice kojima se obraćam sa najdubljom zahvalnošću. I želim da izrazim svoju zahvalnost i svim građanima Malmö-a koji su uvijek bili divni i pristojni, pokazujući ljubaznost, dobrodošlicu i podršku WMU-u i njegovim studentima. Moja najiskrenija zahvalnost ide i svim plemenitim donatorima, privatnim i javnim. Njihova finansijska sredstva, stipendije i potpora osigurali su da univerzitet i dalje bude jedan od temelja misije IMO-a za izgradnju kapaciteta.

Dr. Cleopatra Doumbia-Henry, predsjednica WMU-a, pri kraju svog mandata, rekla je:

Slika danas, kada obilježavamo ovih četrdeset godina, vrlo je različita od tih početaka, jer danas, pored magistarskih studija u Malmö-u, imamo i u Kini, kao i pet programa učenja na daljinu te uspješan doktorski program. Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UNGA) od 2009. godine i dalje prepoznaje važnost Svjetskog pomorskog univerziteta i Međunarodne pomorske organizacije, kao vrhunskog centra za pomorsko obrazovanje, istraživanje i izgradnju kapaciteta.

Profesor Max Mejia, koji krajem juna započinje svoj mandat predsjednika WMU-a, rekao je:

WMU mora i dalje biti efikasan u izvršavanju svoje funkcije izgradnje kapaciteta – osposobljavanju budućih vođa i donosioca odluka – i svoje funkcije stvaranja novih znanja koja će doprinijeti IMO-u i globalnim naporima za rješavanje zagonetki i izazova u morskim i okeanskim područjima.

Među ostalim govornicima koji su slavili 40 godina WMU-a bili su: kontraadmiral Peter Brady (Ret), potpredsjednik Odbora guvernera WMU-a i glavni direktor Pomorske uprave Jamajke; Johan Davidson, državni sekretar ministra infrastrukture i stanovanja, Ministarstvo ruralnih poslova i infrastrukture, Vlada Švedske; g. Mitsuyuki Unno, izvršni direktor Fondacije Nippon; Sofia Heden, zamjenica gradonačelnika Malmö-a; i g. Leo Donghyeog Seo, predsjednik Studentskog vijeća WMU-a.

Inače, Svjetski pomorski univerzitet, (WMU) početkom 1980-ih – pod vođstvom tadašnjeg generalnog sekretara, pokojnog dr. C.P. Srivastava, napravio je svoje prve korake.

Najprije je IMO još 1980. godine utvrdio nedostatak dobro kvalifikovanih, visokoobrazovanih pomorskih stručnjaka, posebno u zemljama u razvoju.

Švedska je tada ponudila da bude domaćin novog univerziteta pa je uz finansijsku podršku švedske vlade, grada Malmö-a i privatne donacije, Svjetski pomorski univerzitet otvoren 04. jula 1983.

WMU je osnovan sa misijom da bude vrhunski centar obrazovanja u postdiplomskim pomorskim studijama, istraživanju i stručnom osposobljavanju.

Institucija gradi globalne kapacitete i striktno sprovođenje konvencija i propisa IMO-a i promoviše aktivnu ulogu žena u pomorskom sektoru.

WMU danas nudi sedam specijalizacija u vezi sa pomorstvom koje su dostupne u okviru programa za magistarske studije u Malmö-u u saradnji sa Međunarodnim institutom za pomorsko pravo (IMLI).

Četrdeset godina i uticaj na svjetsku pomorsku zajednicu dovoljno govori o reputaciji i važnosti obrazovanja koje nudi WMU.

Izvor: Marine Insight

Podijeli vijest:

Leave a Reply