Skip to main content
search
VijestiZabava

Čini li so lubenicu slađom?-eksperiment anonimnog alhemičara

By 03/07/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kakvog je ukusa kriška posoljene lubenice? Pojedini „istraživači“ tvrde da to čini lubenicu slađom i boljom. I, zaista, ko je probao da izvede taj eksperiment, nije se pokajao: lubenica „prstohvatom“ soli, čini je slađom, mada je ukus slano-slatki i daje kontrast koji omogućava da se slatkoća istakne. Lubenica često ima suptilnu slatkoću jer je većina voda, za razliku od jagode ili drugog voća gdje se čini da je ukus vrlo koncentrisan i intenzivan, pa davanje lubenici slatkoće sa malo soli (zvuči kao apsurd). Ali, hrabri su na kraju nagrađeni izvanrednim ukusom.

Trik kojim ovo uspijeva, izvodi se kada se samo malo soli ravnomjerno rasprši po cijelom komadu lubenice. Previše soli, utopiće slatkoću dinje i postupak mora da se ponovi, sa novim, svježim komadom.

Dakle, kakvu so trebate koristiti? Eksperimenti kažu, može bilo koja vrstu soli, uključujući kuhinjsku so, ali je najbolja grublja, morska so. Prikladna je i ružičasta himalajska so.

Takođe je moguće upariti lubenicu sa feta sirom za sličan slano-slatki učinak i ukusan prilog ili užinu na vrući ljetni dan.

Konačno, kako i u svakoj gastronomskoj tajni: sve je pitanje mjere.

Izvor: Baking Bites

Podijeli vijest:

Leave a Reply