Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

ABS: Potrebni su veći kapaciteti za popravke brodova kako bi se podržale konverzije goriva

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Prema predviđanjima klasifikacionog društva ABS, očekuje se da će tržišni udio tradicionalnih fosilnih goriva pasti na 15 posto do 2050. godine. Upotreba metanola će postepeno porasti na 42 posto, dok se predviđa da će upotreba amonijaka dostići 33 posto do iste godine.

Prognoza za mix goriva za ovu godinu i do 2050. godine naglašava tranziciju u pomorskom sektoru prema čistijim alternativnim gorivima kao što su metanol, amonijak i LNG.

Rast ovih goriva je posebno uočljiv od 2030. godine, pa nadalje, gdje metanol skače sa sedam posto na 42 posto, a amonijak sa dva posto na 33 posto do 2050. godine, što ukazuje na snažan industrijski pomak ka ovim održivijim opcijama.

Kako se regulatorni pritisci povećavaju, očekuje se i rast primjene tehnologija energetske efikasnosti i alternativnih goriva.

Da bi se ispunila IMO kontrolna tačka za 2040. godinu, godišnja ukupna emisija stakleničkih gasova (GHG) mora biti smanjena za 70 posto, a najmanje jedna trećina tonaže će morati koristiti alternativna goriva.

U međuvremenu, očekuje se da će kapaciteti u velikim brodogradilištima umjereno rasti za oko pet posto do 2035. godine.

Zbog dodatne potražnje za brodogradnjom, očekuje se da će se pojaviti novi graditelji iz Indije, Bliskog Istoka, Filipina i Vijetnama, navodi se u prognozama ABS-a.

Što se tiče popravke brodova, ABS procjenjuje da će trenutni kapaciteti brodogradilišta za popravke moći zadovoljiti potražnju do 2027. godine, ali potražnja za retrofittingom će nastaviti rasti do 2035. godine, što će zahtijevati dodatne kapacitete brodogradilišta za podršku konverziji goriva.

Izvještaj naglašava aktivan pomak u sastavu globalne flote prema održivijim izvorima energije, pri čemu oko 50 posto trenutne brodogradilišne knjige narudžbi (u bruto tonaži) ima dual fuel motore i pomak ka raznovrsnijem setu goriva, posebno LNG-u, metanolu i amonijaku.

Što se tiče trenutne knjige narudžbi, potražnja za brodovima za prevoz plina i liner brodovima, posebno kontejnerskim brodovima i car carrier-ima, ostaje snažna.

Nasuprot tome, knjige narudžbi za tankere, kao i za balkere, su relativno skromne, prema najnovijim istraživanjima ABS-a.

„Gledajući unaprijed, očekuje se da će se knjiga narudžbi smanjiti kako se novi brodovi budu isporučivali i kako aktivnosti naručivanja ostaju suzdržane zbog različitih ekonomskih i tržišnih pritisaka“, stoji u izvještaju ABS-a.

Do 2026. godine, očekuje se da će knjiga narudžbi pasti na oko 170 miliona bruto tona.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply