Skip to main content
search
VijestiSvijet

AI zamišlja šta bi najpoznatiji svjetski umjetnici napravili od transporta kontejnera

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Godina 1956. se uopšteno smatrala trenutkom nastanka kontejnerskog transporta. Dana 26. aprila te godine, američki preduzetnik Malcom McLean stavio je 58 prikolica na preuređeni tankerski brod, SS Ideal X, i otplovio ih od Newark-a, New Jersey, do Houston-a u Teksasu.

Ista godina ima nekoliko sličnosti sa današnjom problematičnom pomorskom scenom.

1956. je bila i godina kada je Jackson Pollock, američka figura apstraktnog ekspresionističkog pokreta u slikarstvu, preminuo u 44. godini u saobraćajnoj nesreći. Kreatori uvijek zabavnog podkasta Maritime Analytica koristili su vještačku inteligenciju da odvedu pretplatnike na umjetničku odiseju u kojoj kontejnerski transport postaje platno za odjeke bezvremenskih slikara, uključujući Pollock-a.

Među ostalim slikarima, Maritime Analytica je ponovo zamislila da odaje svoj utisak o kontejnerskom transportu uključujući Da Vinci-ja, Michelangelo, Picasso, Van Gogh, Monet, Munch, Rembrandt, Turner i Dali.

Umjetnička djela koja se nalaze u transportu imaju sličnosti sa interaktivnim događajem u londonskoj galeriji Splash koji je pokriven krajem 2020. godine, gdje su dobro poznata umjetnička djela ponovo zamišljena kako bi opisali pomorsku budućnost sa nultom emisijom ugljenika. Na izložbi Future Seascapes umjetnost Turner, Monet i Van Gogh-a bila je prikazana rame uz rame sa nultim karbonskim interpretacijama svake scene.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply