Skip to main content
search
VijestiSvijet

Akcionari Euronav-a odobrili planove CMB-a za alternativnu budućnost evropskog tankerskog giganta

AAA

Izvor fotografije: Edgar Lee Espe / Shutterstock.com

Akcionari su juče dali svoje odobrenje za novi izgled Euronav-a, otvarajući put porodici Saverys da izgradi novu budućnost za jedan od najpoznatijih evropskih tankerskih brendova.

Nakon dvogodišnje borbe za kontrolu nad antverpenskim tankerskim gigantom, Famatown Finance, John Fredriksen-a, zajedno sa njegovom tankerskom firmom Frontline, prošlog mjeseca su objavili sporazum sa Saverys-om, koji kontroliše Compagnie Maritime Belge (CMB) prema kojem će 24 Euronav-ova VLCC-a biti predati Frontline-u za 2,35 milijardi dolara u zamjenu za Fredriksen-ovo odustajanje od preuzimanja.

CMB želi diverzifikovati flotu Euronav-a u različite segmente brodarstva kako bi se smanjila zavisnost od transporta sirove nafte. To ne znači potpuno napuštanje tankerskog poslovanja, istakao je CMB, već postepeno smanjenje udjela prihoda koji dolazi od transporta čiste sirove nafte dodavanjem različitih tipova transportnih sredstava koji su spremni za budućnost u portfelj Euronav-a, potencijalno od CMB-a i CMB.TECH flote. Future-proof u pogledu CMB-a znači efikasne brodove sa niskom emisijom ugljenika i/ili brodove na pogon vodonikom ili amonijakom.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply