Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Analiza BIMCO: 13% svjetske pomorske trgovine pod napadom Houthi-ja i somalijskih pirata

AAA

Izvor fotografije: David G40 / Shutterstock.com

“Napadi na brodove u Crvenom moru, zajedno sa porastom piratstva kod obale Somalije, remete globalnu trgovinu. Procjenjuje se da je u 2023. godini kroz ove oblasti prošlo 13% svjetske pomorske trgovine. Međutim, napadi su smanjili broj brodova koji prolaze kroz to područje za 50%,” izjavio je Filipe Gouveia, analitičar za plovidbu u BIMCO.

Od novembra 2023. godine, prijetnja plovidbi je porasla, jer su Houthi počeli napadati brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Istovremeno, aktivnost piratstva na istočnoj obali Somalije je porasla i od decembra su dva teretna broda i nekoliko ribarskih brodova bili oteti.

Kao rezultat, od januara 2024. godine došlo je do znatnog smanjenja brodova u regionu. U prve tri sedmice marta, broj brodova koji prolaze kroz Suecki kanal smanjen je za 51% u odnosu na prošlu godinu.

“Brodovi sve više izbjegavaju pogođena područja i biraju duže rute oko Rta dobre nade, što odlaže teret, pooštrava snabdijevanje i povećava tarife za prevoz. Duže rute takođe povećavaju potrošnju goriva što podiže troškove putovanja i emisiju ugljenika.” dodao je Gouveia.

Brodovi koji i dalje plove kroz pogođena područja takođe se suočavaju sa višim troškovima. Oni rizikuju gubitak života i oštećenja na brodovima te moraju plaćati više premije osiguranja. Shodno tome, povećana prijetnja brodovima povećava troškove trgovine bez obzira na izabranu rutu.

Da bi se izbjegli viši troškove i ograničile kašnjenja pokušava se ograničiti teret kroz to područje i povećati trgovina iz neafektiranih područja. Međutim, to će vjerovatno biti samo djelimično i ograničeno na određene robe. Takođe, za zemlje u pogođenim područjima, zaobilaženje sukoba je teško i njihova sposobnost uvoza i izvoza robe je oslabljena.

Države se trude da smanje nivo prijetnje u Crvenom moru, Adenskom zalivu i kod obale Somalije. Koalicija predvođena SAD-om i pomorska operacija EU pokušavaju poboljšati sigurnost brodova u Crvenom moru, za sada sa ograničenim uspjehom. U međuvremenu, Indijska mornarica je aktivna u borbi protiv somalijskog piratstva, nedavno preuzevši jedan od otetih teretnih brodova.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply