Skip to main content
search
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Potrebno je ubrzati našu adaptaciju alternativnih izvora materijala za palube, kako zbog dobro dokumentovanih ekoloških i humanitarnih razloga, tako i zbog održavanja rada i estetike flote. Kao poziv za buđenje, on takođe predstavlja značajnu komercijalnu priliku za industriju da investira u inovativna rešenja.

Veliki dio fokusa na korišćenju podnih obloga od tikovine usresređuje se na njegovu upotrebu u sektoru novogradnje. Međutim, značajniji pokretač ovoga, vjerovatno će biti to što će jahte zamijeniti svoje palube tokom remonta u narednim ciklusima. Promjena demografije flote ka većim jahtama i konvencijama dizajna za velike površine palube (i zapreminu tikovine), stvorile su veliko tržište za palube.

Iako postoje alternative burmanskoj staroj tikovini, industrija superjahti ostaje neosporno vezana za njenu estetiku i dugovječnost. Postojane zlatne nijanse tikovine su postale sinonim za klasični dizajn jahti, a izdržljiva priroda tikovine je dio pomorskih dijelova stotinama godina.

Međutim, ovaj status kvo se ne može nastaviti. Velika potražnja za tikovinom je dovela do krčenja šuma i ilegalne sječe u Myanmar-u, doprinoseći degradaciji životne sredine, kršenju ljudskih prava i ugrožavanju reputacije kompanija povezanih sa ovom trgovinom.

Jedna od prednosti starog tvrdog drveta kao što je tikovina, jeste njegova dugovječnost u pomorskim primjenama. Međutim, većina jahti će zamijeniti tikovinu negdje nakon 10 do 20 godina.

U 2017. godini, konzorcijum vodećih graditelja i dizajnera superjahti, uključujući Feadship, Heesen Yachts i Oceanco, potpisao je Izjavu o posvećenosti Globalnoj povelji o održivosti industrije superjahti, obećavajući nabavljanje održive tikovine.

Međutim, ostaje da se vidi efikasnost ovih inicijativa za samoregulaciju, jer otpor promjenama još uvijek preovladava u industriji. Kao i kod mnogih problema održivosti, nedostatak podataka i izvještavanje je ometao efikasnu akciju. Bez osnovne linije ili prognoze, teško je odrediti problem.

Upoređivanjem ukupne količine tikovine koja se koristi u različitim projektima jahti, u rasponu jedrilice od 45 metara do motorne jahte od 127 metara, izračunat je faktor kubnih metara tikovine po metru LOA, a zatim generalizovan na tri potkategorije:

  • 30-60m: 0,125 m3/LOA
  • 60-90m: 0,29 m3/LOA
  • 90m+: 0,48 m3/LOA

Sa volumetrijskim povećanjem veličine u odnosu na LOA, evidentan je nagli porast količine upotrebe tikovine, sa skoro četiri puta više po metru u kategoriji od 90m, u poređenju sa sektorom od 30-60m.

Tikovina je poznata po svojoj izdržljivosti i, uz pravilno održavanje, može trajati generacijama. Obezbjeđivanje njene održivosti zavisi od efikasnog upravljanja resursima koji se već koriste. Dok se neke oblasti, kao što su platforma za plivanje ili paluba za sunčanje, dosta brzo oštete i zahtjevaju zamjenu, mnoge druge mogu i dalje biti nekoliko godina u upotrebi. Cilj bi trebalo da bude recikliranje i ponovna upotreba što je više moguće, ali hemijski procesi u primjeni to otežavaju, i mnogi vlasnici se odlučuju za zamjenu cijele palube.

Komercijalni pritisak da se isporuče ogromne količine stare tikovine i dalje postoji, i biće potreban kolektivni napor industrije da se pređe na održivije rješenje.

„Komercijalni pritisak za velike količine stare tikovine i dalje ostaje značajan izazov. Ipak, industrija je dostigla ključni trenutak u pogledu održivosti, koji zahtjeva ujedinjene napore. Da bismo status kvo prebacili na održivije rješenje, moramo edukovati klijente i širu industriju o prednostima alternativnih materijala. Prihvatanje raznovrsnijeg izbora odličnih alternativnih opcija drveta koje su lako dostupne je ključno.”

Na kraju, ako ovi materijali nisu lako dostupni u Evropi, vlasnici jahti se mogu odlučiti da opremaju svoja plovila do tačke postavljanja palube, a zatim ih transportuju u regione sa blažim propisima o uvozu. Da bi se zaštitile šume i njihovo snabdijevanje, ovaj scenario se mora spriječiti, naglašavajući važnost edukacije industrije i klijenata o alternativama i predstavljanju različitih, održivih rješenja.

Lurssen je dao podršku njemačkom „Tesumo-u“, čiji je modifikovani proces izrade drveta posebno dizajniran za tržište jahti.

Pluta je još jedna obećavajuća alternativa. Poznata je po svojoj minimalnoj težini, inherentnom prigušenju buke, niskoj toplotnoj provodljivosti i održivosti. Šume hrasta upijaju ugljen-dioksid i igraju vitalnu ulogu u kvalitetu vazduha. Hrast koji se koristi za izradu plute se pretežno nalazi u regionu zapadnog Mediterana i sjevernoj Africi, nudeći održiv izvor za ovaj svestrani materijal.

Druge sintetičke alternative kao što je Flexiteek, koriste se u određenim oblastima superjahti, kao što su područja za slijetanje helikoptera i radni prostori. Međutim, privlačnost pravog drveta pod nogama ostaje neuporediva, pružajući senzorno iskustvo koje sintetički materijali ne mogu da repliciraju.

U zaključku, kao što je naglašeno u analizi, nameće se pitanje drastičnog povećanja potražnje za tikovinom iz sektora remonta. Pogoršan povećanjem broja velikih jahti i njihovog dizajna koji intenzivno koriste tikovinu, vjerovatno će doći do značajnog pritiska na već napet lanac snabdijevanja, jer ova flota nastoji da zamijeni svoje palube u narednim godinama.

Dok industrijski igrači mogu da odbace kritike na račun tikovine koju koriste, potreba za nabavkom raznovrsnijeg spektra rješenja za podove i za efikasnijim korišćenjem trenutnih zaliha je jasna.

Izvor: Superyacht News

Podijeli vijest:

Leave a Reply