Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Antwerp Euroterminal pokreće prvu priobalnu energiju u Belgiji

AAA

Izvor fotografije: Port of Antwerp-Bruges

Antwerp Euroterminal (AET) uskoro će predstaviti prvu priobalnu energiju u Belgiji.

Ova inovativna instalacija, koja će biti operativna do 2026. godine, pružiće priključenim brodovima ekološki prihvatljivu električnu energiju, značajno doprinoseći naporima luke za održivost. Izgrađena prema međunarodnim ISO standardima, ovo će biti prva priobalna električna postavka za brodove na otvorenom moru u Belgiji.

Priobalna energija omogućava brodovima da se povežu sa lokalnom električnom mrežom na doku, smanjujući emisije CO2, azotnih oksida, sumpornih oksida i čestica. Takođe, poboljšava lokalni kvalitet vazduha i smanjuje buku.

“Priobalna energija je veoma efikasna mjera za smanjenje emisija i ključna je za naše održive ambicije kao svjetska luka. Prva instalacija priobalne energije biće postavljena na Antwerp Euroterminalu i biće operativna od 2026. godine. Ovaj projekat, koji je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci grantom iz Flanders Innovation & Entrepreneurship (VLAIO), je odličan primjer kako kao ekonomski motor broj jedan Flandrije, predvodimo, inoviramo i radimo na luci budućnosti.”, komentarisala je Annick De Ridder, predsjednica upravnog odbora luke Antwerp-Bruges.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply