Skip to main content
search
VijestiSvijet

Aramco obustavlja ugovor za još jednu bušotinsku platformu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nakon što je Saudi Aramco već obustavio dogovore sa nekoliko vlasnika platformi, njujorška kompanija za offshore bušenje, Valaris, objavila je da je njen zajednički poduhvat sa Saudi-em primio obavještenje o suspenziji za jednu od kupovine ugovorenih bušotinskih platformi.

Slično kao u slučajevima prethodnih pauza ugovora sa drugim firmama od strane Saudi Aramco, obavještenje pokriva period do 12 mjeseci.

Valaris iznajmljuje bušotinsku platformu iz 2010. godine ARO-u po ugovoru o čarteru bez posade i tokom perioda obustave, ARO će imati pravo da prekine ugovor o bušenju sa Aramcom koji traje od oktobra 2018. godine.

Prvi u redu bio je Shelf Drilling. Primio je obavijest o obustavi operacija od onoga što je opisao kao “klijenta sa Bliskog Istoka” za četiri svoje platforme. Nije direktno ukazao na Saudi Aramco kao na klijenta, ali to je njihov jedini klijent sa Bliskog Istoka.

Sljedeći je bio Arabian Drilling koji je izričito naveo saudijsku firmu i rekao da je trenutno u razgovorima sa Aramcom u vezi sa obustavom ugovora koji se odnose na tri njihove bušotinske platforme. Vrijeme obustave od 12 mjeseci kao i pogođene platforme još uvijek treba da budu potvrđeni.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply