Skip to main content
search
VijestiSvijet

Aristotle Onassis: Obilježavanje rođenja grčkog pomorskog magnata

By 03/02/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nedavno, tačnije 15. januara, obilježeno je 118 godina od rođenja Aristotle Onassis-a, iako postoje svjedočanstva i dokumenti da je rođen 20. januara 1906. godine.

Naravno, postoji registrovani dokument da je datum njegovog rođenja bio u godini 1900. Međutim, gotovo svi prihvataju 15. januar 1906. kao njegov datum rođenja.

Aristotle Onassis smatra se najvećim grčkim pomorskim magnatom.

Svoju poslovnu aktivnost započeo je u Argentini, gdje se sklonio kao imigrant. Postao je legenda, uzor svakom mladom čovjeku. Fraza “Postaću Onassis” često se čula šezdesetih i sedamdesetih godina.

Rođen je u Smirni, a njegov otac bio je Sokrat Onassis, a majka Penelopa Dologlu. Porijeklo porodice bilo je iz Moutalasi u Cappadocia-u. Ratna dešavanja koja su uslijedila nakon Maleazijske katastrofe 1922. godine dovela su do ekonomske propasti porodičnog biznisa.

Aristotle je 1923. emigrirao u Latinsku Ameriku sa Nansen pasošem, pasošem za osobe bez državljanstva.

Upisao se kao mornar na brod “Ilias Kouloukountis”, koji je prvo otišao u Napulj, u Italiji. Iz ove italijanske luke ukrcao se na brod Tomaro di Savoia, koji je stigao u Buenos Aires 21. septembra 1923. godine.

Argentina je zemlja koja ga je ugostila. U početku je radio kao noćni telefonski operater u kompaniji United Telecom. Osim noćnog posla, počeo je i sa uvozom duvana.

Aristotle Onassis izmislio je cigarete za žene i doprinio povećanju potrošnje istočnjačkog duvana sa 10% na 35%. Njegov izum bila je cigareta sa rozim vrhom za dame. Provizija koju je zarađivao bila je 5% od prodaje duvana, i za dvije godine zaradio je 100.000 dolara.

U kratkom vremenskom roku postao je poznat u društvenim krugovima Buenos Aires-a. Godine 1928, grčka vlada ga je zadužila da pregovara o međudržavnom sporazumu sa argentinskom vladom. Odmah nakon toga, 1931. godine, postao je generalni konzul Grčke u Argentini.

Uskoro, Aristotle Onassis je osnovao industriju koja je proizvodila cigarete i druge proizvode. U dobi od 25 godina, uštedio je milion dolara. U dobi od 32 godine, 1932. godine, kupio je šest teretnih brodova od kanadske kompanije za 120.000 dolara.

Prvi svoj brod nazvao je “Kaliroe” i nazvao ostala dva po svojim roditeljima, “Onassis – Penelopa” i “Onassis – Sokrat”.

Nakon toga, rastuća potražnja za naftom odvela ga je na tankere. Njegovi proračuni pokazali su da će tanker kapaciteta 15.000 tona imati mnogo niže operativne troškove u u poređenju sa onima od 9.000 tona koji su se tada gradili.

Godine 1938. izgradio je svoj prvi tanker, “Ariston”, kapaciteta 15.000 tona, u brodogradilištu u Geteborg-u u Švedskoj. Bio je to najveći tanker na svijetu.

Nakon izbijanja Drugog svjetskog rata, njegov treći tanker bio je u završnoj fazi izgradnje u Švedskoj. Međutim, odluka neutralnih Šveđana da imobilizuju mnoge strane brodove, uključujući i “Ariston” vezan u Stockholm-u, iznenadila ga je, ali ga nije spriječila da nastavi poslovnu aktivnost.

Godine 1940. preselio se u New York-u, odakle je upravljao svojom flotom. Zakonodavstvo je ograničilo vlasništvo nad tankerima tipa T2, poznatim i kao “Liberty” brodovi, na američke državljane, koji su masovno proizvedeni u SAD-u tokom rata kako bi se zadovoljile povećane potrebe saveznika za opskrbom.

Međutim, Onassis je osigurao kontrolu nad novom kompanijom koja je kupila četiri T2 i iskoristila rastuće tržište uzrokovano skokom cijena goriva zimi 1947. godine.

1953. godine izgradio je prvi super-tanker od 46.000 tona u Hamburgu.

Nazvao ga je po svojoj prvoj supruzi, Athini (Tini) Onassis.

Između 1950. i 1956. godine, Aristotle Onassis počeo se baviti kitolovom na zapadnoj obali Južne Amerike, ostvarujući ogromne profite. Samo na prvom putovanju svojih brodova zaradio je 4,5 miliona dolara. Uprkos međunarodnim ograničenjima, Aristotle Onassis nastavio je sa kitolovom sve dok njegovi brodovi nisu mobilisani od strane peruanske vlade, a potom prodati.

U januaru 1954. godine, Aristotle Onassis potpisao je sporazum sa Saudijskom Arabijom, iznenadivši svoje konkurente.

Godine 1953. stekao je kontrolu nad Société des Bains de Mer de Monte Carlo, koja posjeduje Monte Carlo Casino, hotele, pozorišta i druge nekretnine.

Godine 1956, kupio je pravo na eksploataciju oslabljene nacionalne avio-kompanije T.A.E. od grčke države i osnovao Olympic Airways.

Kompanija je počela sa radom 6. aprila 1957, sa standardima usluge putnika koji se danas smatraju nezamislivim zbog troškova. Vrlo brzo, Olympic Airways je proširio svoja krila na pet kontinenata i postao jedna od najsigurnijih avio-kompanija na svijetu. Krajem 1974, Onassis je raskinuo ugovor sa grčkom državom, a 4. avgusta 1975, nakon njegove smrti, Olympic Airways je prešao u vlasništvo grčke države.

Godine 2000, veliki pomorski list Lloyd’s List iz Londona proglasio ga je “vodećom ličnošću globalnog pomorstva za 20. vijek”.

Izvor: mononews.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply