Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Australija, obećavajuće tržište za grčke investicije

AAA

Izvor fotografije: EA Given / Shutterstock.com

Australija predstavlja veoma obećavajuće tržište za grčke energetske proizvode i investicije, posebno u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE). Ovo je naglašeno u istraživačkom izvještaju o energetskom sektoru u Australiji, koji je sprovela Kancelarija za ekonomske i trgovinske poslove (ECA) grčke ambasade u Sidneju.

Takođe, kako je navedeno, zemlja se suočava sa raznim izazovima kao što su klimatske promjene, energetska sigurnost i rastuće cijene električne energije, što dovodi do povećane potražnje za čistim i pouzdanim izvorima energije. Osim toga, Australija je značajan proizvođač i izvoznik uglja, kritičnih sirovina i LNG-a, stvarajući prilike za trgovinske transakcije sa Grčkom.

Prošlog novembra, grčka kompanija Mytilineos potpisala je “zeleni” PPA sa Telstra-om, vodećom australskom telekomunikacionom kompanijom, za polovinu proizvodnje solarne elektrane Munna Creek kapaciteta 150 MW u Kvinslendu, Australija. Mytilineos je prvi put ušao na australijsko tržište 2019. godine i od tada je stekao, razvio i izgradio širok portfelj projekata OIE i skladištenja energije širom Australije. Zapravo, ovaj portfelj trenutno uključuje šest postrojenja u New South Wales i Queensland-u, svaki sa kapacitetom od 40 do 110 MW.

Generalno, kako je navedeno u istraživačkom izvještaju ECA Kancelarije grčke ambasade u Sidneju, Grčka može imati koristi od:

Investicija u OIE: Australija je postavila ambiciozne ciljeve za razvoj OIE, nudeći prilike za grčke kompanije da investiraju u projekte solarne, vjetro i geotermalne energije.

Izvoz tehnologije: Grčka ima značajnu ekspertizu u energetskom sektoru, koju može iskoristiti za izvoz proizvoda i usluga u Australiju.

Saradnja u istraživanju i razvoju: Grčka i Australija mogu sarađivati u istraživanju i razvoju novih energetskih tehnologija, kao što su skladištenje energije i tehnologija nultih emisija ugljenika.

Trgovina energijom: Grčka može uvoziti LNG iz Australije, diversifikujući svoje izvore energije i jačajući svoju energetsku sigurnost.

Da bi iskoristile ove prilike, važno je da Grčka i Australija ojačaju svoju saradnju na različitim nivoima, kao što su:

Vladin nivo: Kroz sporazume o saradnji i bilateralne kontakte, dvije zemlje mogu olakšati investicije i trgovinu energijom.

Poslovni nivo: Grčke i Australijske kompanije mogu sklapati partnerstva za implementaciju zajedničkih projekata i razvoj novih tehnologija.

Akademski nivo: Saradnja između univerziteta i istraživačkih centara može promovisati razmjenu znanja i razvoj inovativnih rješenja.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply