Skip to main content
search
VijestiSvijet

Ažuriranje propisa o offshore vjetroelektranama u SAD-u

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD-a objavilo je konačno pravilo koje modernizuje propise koji upravljaju projektima vjetroelektrana na moru u federalnim vodama, što bi moglo pomoći u povećanju implementacije ovih projekata.

Promjene, koje sprovode Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) i Bureau of Safety and Environmental Enforcement (BSEE), usmjerene su na modernizaciju i pojednostavljivanje propisa, smanjenja troškova i pružanje veće jasnoće za razvojne programe.

Očekuje se da će ažurirana pravila donijeti otprilike 1,9 milijardi dolara ušteda industriji vjetroelektrana na moru u narednih 20 godina.

“Modernizacijom i ažuriranjem ovih propisa, otvaramo put za sigurnu i efikasnu implementaciju projekata vjetroelektrana na moru”, rekla je sekretarica za unutrašnje poslove Haaland tokom govora na International Partnering Forum 2024.

Pod administracijom Biden-Harris, Ministarstvo je već odobrilo osam komercijalnih projekata vjetroelektrana na moru koji zajedno imaju potencijal da proizvedu preko 10 gigavata obnovljive energije.

Konačno pravilo uključuje proces redovnog ažuriranja petogodišnjeg rasporeda zakupa vjetroelektrana na moru.

“Osiguravanje čiste energije za Ameriku uz očuvanje životne sredine i sigurnost radnika na moru primarni je cilj novog pravila”, rekao je direktor BSEE-a Kevin Sligh. “BSEE ima za cilj uspostaviti jasne propise koji štite sve oblike života i okeane. Od implementacije sveobuhvatnog sistema upravljanja sigurnošću do dobro osmišljenog procesa sertifikovanog verifikacionog agenta, BSEE će efikasno regulisati proizvodnju čiste, sigurne energije na moru za buduće generacije.”

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply