Skip to main content
search
VijestiSvijet

Baltički indeks raste zbog veće teretne aktivnosti i manjeg broja brodova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Indeks Baltičke berze pomorskog tereta za suvi rasuti teret porastao je u srijedu, jer su stope u svim segmentima brodova porasle zbog povećane teretne aktivnosti i manjka nekih plovila.

Ukupni indeks, koji uključuje stope za brodove Capesize, Panamax i Supramax, porastao je za 34 boda, ili 2,3%, na 1.507.

“Pacifička regija doživjela je jačanje tržišnog raspoloženja, što se pripisuje snažnoj potražnji za kineskim uvozom uglja iz istočne Australije i značajnim aktivnostima žitarica u sjevernom Pacifiku.” rekla je analitičarka intermodalnog istraživanja Chara Georgousi u sedmičnoj bilješci u utorak.

“Nedostatak dostupnosti brodova u Atlantiku podstaknuo je eskalaciju stope (European Community Shipowners’ Associations) i Zapadne Afrike.”, dodao je Georgousi.

Capesize indeks je dodao 46 poena, ili 2,2%, na 2.145.

Prosječna dnevna zarada za brodove veličine Capesize, koji obično prevoze 150.000 tona tereta poput željezne rude i uglja, porasla je za 375 dolara pa sada iznosi 17.787 dolara.

Panamax indeks porastao je osmu uzastopnu sesiju, dodavši 50 poena, ili 3,1%, na 1.663 poena. Prosječna dnevna zarada Panamax plovila, koja obično prevoze oko 60.000 do 70.000 tona uglja ili žitarica, porasla je za 455 dolara na 14.968 dolara.

Ukrajina je do sada ovog mjeseca izvezla skoro 3,7 miliona metričkih tona žitarica, pokazuju podaci ministarstva poljoprivrede, u poređenju sa ukupnim izvozom od skoro 3 miliona tona u periodu od 1. do 25. januara 2023. godine.

Izvor: Hellenic Shipping News

Podijeli vijest:

Leave a Reply