Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

BBC World Travel Show snima sa Laboratorijom za arheologiju pomorstva

AAA

Izvor fotografije: ucg.ac.me

Uspjesi i inovacije Laboratorije za arheologiju pomorstva, Univerziteta Crne Gore, privukle su kamere svjetski poznatog BBC World Travel Show serijala.

Izvanredna multidisciplinarna istraživanja i inovativne prezentacije prošlosti, koje sprovodi tim Laboratorije za arheologiju pomorstva, biće predstavljene gledaocima širom svijeta kroz fascinantne 3D modele, WRECKS4ALL virtuelnu realnost i ronjenja na potonulim brodovima u Boki Kotorskoj.

Tim Laboratorije za arheologiju pomorstva i voditeljka Carmen Roberts, uz podršku Adriatic Blue ronilačkog centra iz Herceg Novog, u emisiji posvećenoj Crnoj Gori, predstaviće atraktivne turističke potencijale i istorijske priče crnogorskog podmorja. Tema kojom će se tim Laboratorije predstaviti je digitalizacija podvodne kulturne baštine i proizvodnja medija koji prenose, ne samo istorijske poruke, već i doživljaj posjete ovim vrednim lokalitetima skrivenim ispod površine mora. Emisija će otkriti istraživačke potencijale Laboratorije i Univerziteta Crne Gore, a potom i bogatstvo podvodne kulturne baštine, roneći i snimajući na olupinama u Boki Kotorskoj, u akvatorijumu Herceg Novog.

Učešće u BBC World Travel Show serijalu nije samo prilika za prezentaciju jedinstvenog podvodnog naslijeđa Crne Gore, već i prilika da se istakne važnost očuvanja i istraživanja ovih dragocjenih lokaliteta.

Tim Laboratorije se zahvaljuje na velikoj podršci koju je dobio od Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Uprave za pomorsku sigurnost, kao i partnera iz Boke Kotorske koji prepoznaju doprinos i važnost razvoja podvodne arheologije i odgovornog podvodnog turizma u Crnoj Gori.

Laboratorija za arheologiju pomorstva i Univerzitet Crne Gore nastavljaju svoju misiju otkrivanja priča iz prošlosti kroz najnovije tehnološke inovacije, inspirišući publiku širom svijeta da cijeni i poštuje nasleđe koje krije Jadransko more.

Izvor: ucg.ac.me

Podijeli vijest:

Leave a Reply