Skip to main content
search
VijestiNautika

Benetti i D-Marin grade novu marinu u Italiji

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Italijansko brodogradilište i međunarodni operator marina udružili su snage na projektu vrijednom više miliona eura u Livornu kako bi ojačali regionalni promet superjahti…

Azimut|Benetti Grupa i D–Marin će ovog mjeseca započeti gradnju marine u Livornu, nakon što su postigli dogovor sa lokalnom vladom koji je bio u pripremi skoro dvije decenije. Očekuje se da će cijeli projekat od 815 vezova biti završen u junu 2026. godine, dok će prvi dijelovi Marine u Livornu biti dostupni klijentima prije roka.

“Nakon 16 godina, postupak za efikasno dodjeljivanje koncesije je finalizovan. Kao rezultat, uskoro će početi radovi na izgradnji Marine, obogaćujući dio Livorna koji povezuje centar grada sa obalom,” objašnjava Luca Salvetti, gradonačelnik grada Livorna.

“Ovo predstavlja još jedan ključni trenutak u razvoju, rastu i transformaciji grada, koji će podstaći lokalnu ekonomiju, kako u smislu turizma, tako i zapošljavanja. Zahvaljujemo svima koji su radili na ostvarenju ovog cilja, a posebno industriji jahti u Livornu.”

Dizajnirana od strane Archea iz Firence, nova marina će koštati oko 15 miliona eura. Projekat uključuje potpunu izgradnju dokova, prostora za sastanke i objekata za odmor i zabavu. Više od 220 m2 lokacije biće rezervisano za restorane, 60 m2 za barove, i 250 m2 posvećeno poslovnim prostorima.

Marina će takođe uključiti više prirodnih elemenata poput drveća i živih ograda, koristiće solarne panele za proizvodnju značajnog dijela svoje energije i sakupljati kišnicu za navodnjavanje zelenih površina.

“Već 20 godina radimo sa institucijama i lokalnom zajednicom na materijalizaciji projekta Porta Mare. Danas smo ponosni što pokrećemo konačnu verziju plana koji je odobren i cijenjen od svih uključenih strana,” dodaje Paolo Vitelli, osnivač Azimut|Benetti Grupe. “Marina u Livornu biće realizacija najnovije generacije: istorijska luka Medici je inkorporirana u modernu, lijepu, ekološki prihvatljivu marinu otvorenu za grad i međunarodne posjetioce.”

Izvor: superyachtnews.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply