Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

“Berge Bulk” naručuje dva “Newcastlemax” broda na amonijak

AAA

Izvor fotografije: bergebulk.com

Kompanija “Berge Bulk” naručila je dva “Newcastlemax” broda na amonijak u svom najnovijem potezu ka budućnosti bez ugljenika

Dana 29. februara, “Berge Bulk”, jedan od vodećih svjetskih vlasnika “bulkera”, naručio je dva broda na amonijak sa dvostrukim gorivom od kompanije “Qingdao Beihai Shipbuilding Heavy Industry”. Dva broda “Newcastlemax” od 210.000 DWT, zadovoljiće standarde Međunarodne pomorske organizacije (IMO) Tier III NOx (oksidi azota), i usaglašenost sa Fazom 3 indeksa energetske efikasnosti (EEDI), za emisije gasova staklene bašte i napajaće se amonijakom.

TRI KLJUČNE PREKRETNICE 

“Berge Bulk” je postavio ambiciozan vremenski okvir dekarbonizacije, koji se sastoji od tri ključne prekretnice…

  1. Ostvariti neutralnost ugljenika do 2025. godine
  2. Izgraditi i upravljati brodom sa nultom emisijom do 2030. godine
  3. Ostvariti nultu emisiju u cijeloj floti do 2050. godine

PLAN ČETIRI “STUBA” 

Da bi ispunio ovaj vremenski okvir, “Berge Bulk” je razvio „Marshall-ov Plan“ četiri “stuba”. Plan se fokusira na (1) poboljšanje efikasnosti flote; (2) korišćenje najnovije pomorske tehnologije; (3) prelazak na nova goriva; i (4) hvatanje preostalog ugljenika direktno ili indirektno.

„Veoma smo zadovoljni što smo naručili ove brodove sa dvostrukim gorivom sa amonijakom, kao dio našeg kontinuiranog putovanja ka budućnosti bez ugljenika. Upotreba amonijačnog goriva predstavlja važnu prekretnicu u našoj posvećenosti upravljanju brodom sa nultim emisijama do 2030. godine, i ključna je u našem planu za dekarbonizaciju. Nastavljamo da preduzimamo neophodne radnje u sve četiri oblasti naše strategije, kako bismo efikasno smanjili naše trenutne emisije i postigli neutralnost ugljenika do 2025. godine.”

James Marshall, izvršni direktor i osnivač, “Berge Bulk”

Kretanje ka novim gorivima dopunjuje mnoge druge napore i projekte za dekarbonizaciju “Berge Bulk-a”, uključujući sveobuhvatan program rekonstrukcije energetske efikasnosti, inovativne pilot projekte za novu tehnologiju vjetra, i obaveza da se u narednim godinama posadi 25 miliona stabala.

„Zeleni amonijak je obećavajuće gorivo bez ugljenika za budućnost brodarske industrije. “Berge Bulk” je aktivno učestvovao u razgovorima sa ključnim igračima u lancu snabdijevanja amonijakom. Ohrabreni smo stalnim napretkom koji se postiže razvojem motora na amonijak i logistikom “bunkerovanja” amonijaka. Ovaj razvojni pejzaž, u kombinaciji sa našom ambicijom za dekarbonizaciju, dao nam je samopouzdanje da naručimo ova dva broda na amonijak sa dvostrukim gorivom. Ponosni smo što igramo aktivnu ulogu u tranziciji sa današnjih ugljovodoničnih goriva na sutrašnje brodove sa pogonom na amonijak bez ugljenika.”

Paolo Tonon, tehnički direktor, “Berge Bulk”

O “Berge Bulk-u”

“Berge Bulk” je jedan od vodećih svjetskih nezavisnih vlasnika “bulkera” i ima izuzetan rekord za pouzdanu, sigurnu i efikasnu isporuku robe širom svijeta. Počevši sa 12 plovila 2007. godine, kompanija sada posjeduje, posluje i upravlja flotom od 85 sigurnih i štedljivih plovila, što je jednako 14 miliona DWT.

Vizija Berge Bulk-a” je da dovede svijet do budućnosti sa nultom emisijom ugljenika kroz bezbjedan, efikasan i održivi transport.

Izvor: bergebulk.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply