Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Berge Bulk ugrađuje četiri rotor-jedra na Berge Neblina

AAA

Izvor fotografije: Peter Gudella / Shutterstock.com

Berge Bulk, koja se bavi prevozom rasutog tereta, saopštila je da je instalirala četiri rotor-jedra za smanjenje emisija na brodu Berge Neblina, nosivosti 388.000 dwt.

Četiri rotor-jedra, dizajnirana od strane Anemoi Marine Technologies, visoka su 35 metara i imaju prečnik od 5 metara.

Ova jedra su integrisana sa posebnim sistemom za sklapanje koji omogućava da se jedra postave ravno kako bi se smanjio uticaj na visinu broda i manipulaciju teretom prilikom pristanka u luci.

Kako se navodi u saopštenju, čekuje se da će, instalacijom novih rotor-jedara na Berge Neblina, Berge Bulk godišnje uštedjeti više od 1.000 tona goriva.

Rotor-jedra, takođe poznata kao ‘Flettner Rotors’, koriste snagu vjetra kroz vertikalne cilindre koji se vrte, koristeći Magnusov efekat za pružanje dodatnog potiska brodu.

Ova vijest o instalaciji rotor-jedara prati niz drugih napora za dekarbonizaciju koje je Berge Bulk objavio u poslednjim mjesecima.

Prošlog oktobra, Berge Bulk je predstavio četiri BARTech WindWings na brodu tipa Newcastlemax, Berge Olympus. U martu, Berge Bulk je najavio porudžbinu dva broda na amonijak koji će biti isporučeni 2027. godine.

U međuvremenu, kompanija navodi da ostvaruje stabilan napredak u sprovođenju svoje obaveze da do 2025. godine potpuno nadoknadi sve emisije iz opsega 1 i da do 2026. godine posadi 25 miliona stabala.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply