Skip to main content
search
VijestiSvijet

Biden-ova administracija da vrati proizvodnju lučkih dizalica u SAD

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Administracija “Biden-Harris” je izdala izvršnu naredbu za rješavanje bezbjednosnih problema u vezi sa opremom za luke proizvedene u Kini i vraćanje proizvodnje u SAD.

Predsjednik Biden je potpisao izvršnu naredbu kako bi omogućio Odjeljenju za unutrašnju bezbjednost da se direktno bavi pomorskim cyber prijetnjama, uključujući standarde cyber bezbjednosti, kako bi se osiguralo da su mreže i sistemi američkih luka bezbjedni.

Američka obalska straža izdaće Direktivu o pomorskoj bezbjednosti o akcijama upravljanja cyber rizika za dizalice “od broda do obale”, koje proizvodi Kina i koje se nalaze u američkim komercijalnim strateškim lukama. Vlasnici i operateri ovih dizalica moraju prihvatiti direktivu i preduzeti niz radnji na ovim dizalicama i povezanim sistemima informacione i operativne tehnologije.

Početkom ove godine, SAD su pokrenule istragu bezbjednosnog rizika u vezi sa “ABB-om”, dovodeći u pitanje svoju saradnju sa vodećim kineskim proizvođačem lučke opreme “Shanghai Zhenhua Heavy Industries” na lučkim dizalicama instaliranim u američkim lukama.

Administracija je saopštila da će obnoviti industrijski kapacitet SAD-a za proizvodnju lučkih dizalica sa partnerima od povjerenja, i da će uložiti preko 20 milijardi dolara, uključujući bespovratna sredstva, u američku lučku infrastrukturu u narednih pet godina.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply