Skip to main content
search
VijestiSvijet

BIMCO i ICS predstavljaju predloge IMO-u za sertifikaciju procesa čišćenja pod vodom

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Prema informacijama od BIMCO-a, dva dokumenta su podnesena na 11. sjednici Podkomiteta za prevenciju zagađenja i odgovor Međunarodne pomorske organizacije (IMO), pokrivajući operativne i sigurnosne aspekte čišćenja pod vodom, kao i revidiranu proceduru za nezavisno testiranje i sertifikaciju kompanija za čišćenje pod vodom.

Posebno, smjernice iz 2023. godine za kontrolu i upravljanje biofouling-om brodova radi minimiziranja prenosa invazivnih vodenih vrsta pružaju okvir za situacije kada čišćenje pod vodom može ili ne može biti izvršeno u odnosu na nivo zagađenosti.

Aron Soerensen, šef odjeljenja za pomorsku okolinu iz Copenhagen-a, Danska, ističe da će razvoj smjernica o pitanjima vezanim za čišćenje pod vodom biti područje fokusa za IMO do 2025. godine.

Podsjećamo, u novembru 2023. godine, BIMCO i ICS, u konsultaciji sa stručnjacima iz industrije, preispitali su postojeći proces odobravanja za čišćenje pod vodom.

Kako bi podržali države članice u njihovim razmatranjima i osigurali da, prikupljajući otpadne supstance, čišćenje pod vodom može biti izvedeno u više luka na praktičan, siguran i ekološki zdrav način, BIMCO i ICS su podnijeli dva dokumenta 11. sjednici podkomiteta za prevenciju zagađenja i odgovor.

Glavni cilj je uspostaviti sistem sertifikacije za čišćenje pod vodom koji će vlasnicima brodova dati povjerenje da je određena kompanija za čišćenje sertifikovana i pruža sigurne i ekološki zdrave usluge.

Prijedlog je praktičan u smislu da polazi od trenutnog sistema gdje se sistemi i procesi čišćenja testiraju i sertificiraju konzistentno, i da rezultati testova mogu biti iskorišćeni od strane kompanija za čišćenje za dobijanje lokalnih dozvola od luka i drugih relevantnih organa za rad unutar njihovih jurisdikcija.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply