Skip to main content
search
VijestiSvijet

BIMCO: Kontejnerske linije prednjače kod alternativnih goriva

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Brodovlasnici ulažu u pogon na alternativno gorivo, ali dostupnost zelenih i plavih goriva će odrediti da li će IMO-ovi ciljevi ugljenika za 2030. biti postignuti, prema BIMCO-u.

Najnovija prognoza brodarskog udruženja o preuzimanju zelene energije ima pozitivnu perspektivu u pogledu narudžbi novogradnje koja je sposobna za alternativu i spremna za alternativu, posebno u segmentu kontejnera.

Oko dva procenta globalne flote po teretu može sagorijevati alternativna goriva. Još četiri odsto ukupne tonaže dizajnirano je tako da bude “spremno” za goriva sa manje uticaja. Najpopularnija od ovih “alternativa” je LNG baziran na fosilima, koji smanjuje emisiju CO2 na brodu za 20 odsto.

Kao opšte pravilo, ova plovila sa alternativnim mogućnostima su dual fuel i takođe mogu sagorijevati gorivo iz bunkera po želji. Dva odsto je početna tačka, a očekuje se rast, prema BIMCO-u.

Prema riječima glavnog analitičara BIMCO-a Niels Rasmussen-a, 42 posto ukupnog kapaciteta po narudžbi biće isporučeno “pripremljeno ili spremno” za alternative s niskim udjelom ugljenika, uključujući LNG.

Dok je LNG najpopularnija alternativa, postoje pitanja o njegovim zelenim akreditivima, a druge opcije – prvenstveno metanol i amonijak – takođe dobivaju na snazi. Pravo pitanje će biti dostupnost.

„Ostalo je pitanje da li će dovoljno plavog i zelenog goriva biti dostupno za otpremu 2030. godine, ali sa pozivom COP28 za utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2030., sada se čini vjerovatnijim da se može proizvesti dovoljno zelenih i plavih goriva kako bi se ispunili ciljevi za 2030.“, rekao je Rasmussen.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply