Skip to main content
search
VijestiSvijet

BIMCO: Podsticanje sprovođenja zakona protiv krijumčarenja droge na brodovima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

BIMCO, Iinterportpolice, Intemenager, The World Shipping Council i Northeast Maritime Institute, 9. januara, održali su konferenciju u Houston-u na kojoj su razgovarali o porastu krijumčarenja droge korišćenjem brodova i zlostavljanju pomoraca.
Sve u svemu, konferencija je bila važan korak u rješavanju rastućeg pitanja krijumčarenja droge u pomorskoj industriji.

Pod nazivom „Podsticanje saradnje u sprovođenju zakona/trgovine“, konferencija je imala preko 20 panelista brodovlasnika, P&I klubova, agencija za sprovođenje zakona, INTERPOL-a i kancelarija UN-a za droge i kriminal.

Jakob Paaske Larsen, šef pomorske bezbjednosti naglašava da je konferencija otkrila da je proizvodnja kokaina na vrhuncu svih vremena, sa više od 300 metričkih tona kokaina zaplijenjenih sa brodova 2023. Ovo predstavlja značajan izazov za brodovlasnike i pomorce, kako kriminalne mreže postaju organizovanije i nasilnije.

Panelisti su identifikovali nekoliko ključnih pitanja, uključujući potrebu da vlade dijele informacije o taktikama krijumčara i područjima visokog rizika. Takođe su istakli nepravedno postupanje prema pomorcima koji otkriju drogu na svojim brodovima i potrebu ažuriranja postojećih smjernica IMO-a.

Konferencija je takođe uključivala diskusije o ulozi privatnog sektora u sprovođenju zakona, potrebi za boljom saradnjom između vlada i industrije i uticaju krijumčarenja droge na zapošljavanje. Panelisti su zaključili da industrija ima odgovornost da pomorstvo učini atraktivnim i bezbjednim.

Pored konferencije, održane su različite sesije na kojima se raspravljalo o različitim aspektima problematike. Ovo je uključivalo rasprave o tome kako industrija može učiti od drugih sektora, važnosti razmjene informacija i potencijalnoj upotrebi tehnologije u borbi protiv krijumčarenja droge. Na sesijama je takođe istaknuta potreba za fleksibilnim propisima, boljom obukom pomoraca i zaštitom pomoraca od neprimjerenih posljedica.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply