Skip to main content
search
VijestiSvijet

BIMCO pokreće inicijativu za razvoj standardizovanog Ugovora za industriju vjetroelektrana na moru

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U svjetlu rastuće potražnje za obnovljivim izvorima energije, BIMCO je nedavno osnovao pododbor posvećen stvaranju globalnih standarda za prevoz i instalaciju vjetroelektrana na moru. Ova inicijativa, nazvana WINDSEACON, proizlazi iz potrebe podrške razvoju offshore vjetroelektrana širom svijeta.

Početak projekta obilježile su opsežne konsultacije sa oko 65 ključnih igrača u sektoru vjetroelektrana na moru. Nakon tih konsultacija, BIMCO je formirao poseban pododbor, kao i konsultantsku grupu koja uključuje brojne industrijske lidere širom svijeta.

Stinne Taiger Ivø, zamjenica generalnog sekretara  BIMCO-a, koja vodi sektor za ugovore i klauzule, podršku i savjete, istakla je nužnost standardizovanog ugovornog okvira prilagođenog specifičnostima industrije vjetroelektrana na moru. Ivø je istakla: “Konsultacije su potvrdile potrebu za ciljanim, uravnoteženim i komercijalno održivim standardnim ugovornim okvirom za sektor vjetroelektrana na moru.”

Glavni ciljevi projekta WINDSEACON uključuju rješavanje jedinstvenih izazova sa kojima se susreće industrija vjetroelektrana, osiguranje fleksibilnosti unutar ugovornog okvira te prilagođavanje neprekidnom razvoju industrije.

Očekuje se da će WINDSEACON pružiti potrebnu osnovu za olakšanje pravnih i komercijalnih pregovora te će posebno obraditi aspekte prevoza i instalacije vjetroelektrana.

Izvor: BIMCO

Podijeli vijest:

Leave a Reply