Skip to main content
search
VijestiSvijet

BIMCO: Udio vlasnika čartera u floti pao na 40%, najniže od 2002. godine

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U ovonedeljnom „Shipping Number of the Week“ iz BIMCO-a, glavni pomorski analitičar, Niels Rasmussen, analizira razvoj flote vlasnika čartera i operatera, pri čemu prvi sada čine samo 40% ukupnog kapaciteta flote.

Niels Rasmussen je rekao da je kontejnerska flota vlasnika čartera rasla po prosječnoj godišnjoj stopi od 3,2% tokom poslednjih dvanaest godina i trenutno iznosi 11,7 miliona TEU. Međutim, flota vlasnika operatera rasla je brže, tako da flota vlasnika čartera sada čini samo 40% ukupnog kapaciteta kontejnerske flote, što je pad sa 50% u 2012. godini.

Udio vlasnika čartera u kontejnerskoj floti opadao je svake godine tokom poslednjih dvanaest godina, ali se trećina pada od 10 procentnih poena u udjelu dogodila tokom poslednje tri godine. Poslednji put kada je udio vlasnika čartera u floti bio ovako nizak bilo je to 2002. godine.

Udio vlasnika čartera dostigao je vrhunac između 2009. i 2012. godine kada je iznosio 50% kontejnerske flote. Taj vrhunac se poklopio sa vrhuncem njemačkih KG-ova koji su pomogli povećanju flote vlasnika čartera tokom 2000-ih.

“Danas, 20 najvećih vlasnika čartera kontroliše oko 65% čarter flote. Četiri njemačka vlasnika i dalje se nalaze na listi top dvadeset, ali više ne dominiraju. Među novijim dodacima na listu top 20 nalazi se nekoliko kineskih kompanija za lizing.” rekao je Rasmussen.

Udio flote fiksiran na kratkoročne čarter ugovore (manje od 3 godine) takođe je pao zajedno sa udjelom vlasnika čartera u floti.

Skoro 40% kapaciteta flote vlasnika čartera čine brodovi veći od 12.000 TEU. Ti brodovi su generalno fiksirani na dugoročne čartere prije isporuke i malo njih se, ako ih uopšte ima, našlo na tržištu kratkoročnih čartera.

Prema tome, maksimalno 25% ukupnog kapaciteta flote trenutno je dostupno za kratkoročne čartere. Stvarni procenat je manji, jer su neki manji brodovi takođe fiksirani na dugoročne čarter ugovore.

Smanjenje udjela čarter flote u ukupnom kapacitetu flote i manji udio dostupan za kratkoročne fiksacije smanjili su fleksibilnost operatora da brzo prilagode svoju operativnu flotu naviše ili naniže.

Ta fleksibilnost je trenutno dodatno ograničena, jer je veoma snažno tržište čartera tokom pandemije COVID-a značilo da je više brodova iznajmljeno na duže periode, pri čemu neki od tih čarter ugovora još uvijek nisu istekli.

U narednim godinama, udio čarter flote u ukupnoj kontejnerskoj floti nastaviće da opada. Knjige narudžbina vlasnika čartera pale su sa 3,4 miliona TEU na samo 1,0 milion TEU za samo dvije godine. Sada čine samo 16% ukupne knjige narudžbi i flota će stoga rasti brže.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply