Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Blue Angel raskida tradiciju brodogradnje i stvara besprekornu superjahtu

AAA

Izvor fotografije: Fotoluminate LLC / Shutterstock.com

Hajde da se upoznamo sa Blue Angel, Sanlorenzo jahtom koja je trenutno dostupna za kupovinu.

Iznos koji se trenutno traži za ovaj plutajući san je €12,500,000, ili $13.5M (po trenutnom kursu). Ali, cijena nije ono što je ovdje važno; to je čista ljepota koju ovo plovilo prikazuje.

Priča o Blue Angel počinje 2021. godine kada je završena i porinuta od strane Sanlorenzo-a, kompanije koja postoji od 1958. godine i gradi brodove prema preciznim potrebama i željama svojih vlasnika. Jasno je da prilagođena plovila nisu jeftina, a to je ono što Sanlorenzo nudi.

Vratimo se na Blue Angel, koja je, prema Northrop & Johnson-u, SL 120 Asymmetric, jedna od najgenijalnijih jahti Sanlorenzo-a. Zašto? Premještanjem prostora na palubi i prekidanjem tradicionalnih linija simetrije, graditelj je stvorio besprekoran prelaze iz unutrašnjih u otvorene prostore, pružajući gostima osjećaj jednog velikog prostora.

Obično, SL 120 je prikladna za do deset gostiju; Blue Angel može primiti samo osam. Isto važi i za članove posade; Sanlorenzo navodi da može biti šest članova posade, ali ova verzija zahtijeva samo četiri. Jasno je da je dizajn promijenjen, što je jedan od razloga za ovakvu cijenu.

Iskreno, susrećem se sa mnogim brodovima na dnevnoj bazi, i ako postoji nešto što mogu reći o unutrašnjosti Blue Angel-a, to je da se ističe jednim od najčišćih i najmodernijih rasporeda koje sam vidio u posljednje vrijeme.

Glavni salon je prostran i nudi gostima tri područja: zabavni centar, kompletnu kuhinju i trpezariju. Ako želite jesti na otvorenom, vanjska trpezarija je dostupna kroz klizna vrata od poda do plafona.

Odavde možemo napraviti nekoliko koraka prema gore do flybridge-a, gdje gosti mogu uživati u sunčanju ili se sakriti od sunca pod sjenkom biminija uz još jedan bar. Takođe, tu možete nagovoriti kapetana da vam dozvoli da iskoristite svih 27 čvorova (31 mph) maksimalne brzine koje ova jahta može postići.

Međutim, moj omiljeni prostor na Blue Angel je beach club. Zašto? Ako postavljate ovo pitanje, očigledno niste pregledali galeriju slika. Prvo, strane Blue Angela se otvaraju tako da mogu otkriti ne jednu, ne dvije, već tri plutajuće platforme koje gosti mogu koristiti za opuštanje, ronjenje u lokalne vode ili skakanje na bilo koju od igračaka koje ovaj brod ima—o tome ćemo uskoro govoriti.

Drugi dio beach club-a je unutrašnji životni prostor. Pa, “unutrašnji” je malo preuveličano jer je prostor otvoren sa tri strane, ali je savršeno mjesto za opuštanje nakon ronjenja u lokalnim vodama ili ako samo želite pobjeći od sunca.

Što se tiče igračaka, Blue Angel priprema tender za tih osam gostiju i jedan Seabob. Ali, taj unutrašnji prostor koji sam ranije spomenuo može se prenamijeniti da primi bezbroj drugih mašina. Ako završite kao vlasnik ovog zapanjujućeg plovila, moći ćete ubaciti daske za veslanje, jet daske, neki jet ski i čak opremu na naduvavanje. Kako bi bilo da dodate opremu za pecanje, biorazgradive golf loptice i set palica? Iskreno, samo naša mašta je granica ovdje.

Kada sunce prži, prejeli ste se ili jednostavno trebate odmor, Blue Angel je spremna sa četiri kabine u kojima možete odmoriti glavu do sljedeće zabave.

Ali, vlasnička kabina je šlag na torti. Spremna je sa rasporedom od zida do zida, kupatilom, radnim stolom i ogledalima od poda do plafona kako bi se stvorio osjećaj da je soba mnogo veća nego što jeste. Zamislite sebe i svoju voljenu osobu u ovom prostoru. Ostalo je istorija.

Kada se veče približi, ustajete iz drijemanja i prvo što uradite je da odete u saunu kako biste pripremili kosti i mišiće za dugu noć pred vama. Ovog puta, kapetan ima skrivenu uvalu na itinereru, jednu sa pijeskom tako finim da se može koristiti za mjerenje vremena u pješčanom satu.

Pa, pijesak vremena teče za Blue Angel, tako da ako znate kako upravljati superjahtom i tražite svoju sljedeću investiciju, ovo bi mogla biti prava prilika za vas. Možda ste samo vi i sedam drugih prijatelja sa milion ili dva sa strane i tražite nešto na šta biste ih potrošili. Opet, ovo bi mogla biti prava stvar za vas; bila bi za mene da sam milioner.

Izvor: autoevolution.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply