Skip to main content
search
VijestiCrna GoraZabava

Boćanje u Herceg Novom odlazi polako u istoriju

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Neki sportovi i igre, poput picigina, boćanja, jedrenja, vaterpola i po koja runda briškule i trešete, decenijama su pratili novsku mladost.

Proteklog mjeseca je u Herceg Novom, a u sklopu Praznika mimoze održan jubilarni  50. Boćarski kup, za što se pobrinuo Boćarski klub Val.

Koliko su buće danas popularne, ko su igrači, da li iskusni i prekaljeni meštri za balote, ili neki mladi momci, kako i gdje spremaju turnire?

Sportska igra boće, buće, ili balote, nastala je još kod starih Grka, a u Jugoslaviju pristiže 1952. godine, na inicijativu Kuglaškog saveza Jugoslavije u Zagrebu. Širi se najviše obalom Jadrana, samim tim i Bokom.

Herceg Novi na takmičenju Republičke lige u boćanju 1988. godine u finalu broji nekoliko klubova: BK Bijela, BK Zetatrans, BK Kumbor, BK Srbina, BK Rivijera.

Današnje stanje, ako je suditi po odzivu na posljednjem takmičenju pokazuje veliki optimizam sa čak 16 prijavljenih ekipa. Međutim, da li je baš tako? Nekad jaka Bijela nema svoj teren, a nedavno obnovljeni  u Kumboru sada je potpuno zapušten i prazan.

BK Bijela otkako je teren na kome je igrao sravnjen nakon prodaje i ne postoji. Iz MZ Bijela kažu da adekvatno mjesto za izgradnju novog bućarskog terena nemaju.

Dokumenta koja svjedoče o osnivanju BK Kumbor kazuju da je osnovan prvi put 1984. godine, staje sa radom ratnih 90-tih. Na inicijativu bivših i novih članova, Kumborani ga opet osnivaju 1998. godine. Prije par godina “boćarska iskra” se ponovo rasplamsava. Teren je posljednji put obnovljen 2021. godine uoči Praznika mimoze. Održano je tada i takmičenje 4 opštinske ekipe: VAL, Meljine, Bijela i Kumbor. Član BK Kumbor Javor Knezović tada je u preciznom izbijanju osvojio prvo mjesto. Teren je ponovo u lošem stanju, a kluba kao da nema.

Što bi bilo ako bi se boćarski pokret u Herceg Novom po ko zna koji put opet omasovio i izdurao duže? Ima li zainteresovanih? Znaju li mladi uopšte što je i kako se igraju boće?

“Buće su uvijek bile dio ove ambijentalne sredine. Nekada je Herceg Novi imao 30 registrovanih klubova, sada je taj broj pao na 2. Prije nekih 35 godina imali smo i dvije opštinske lige. To nije sport koji ide da se gleda. Da bi se gledao i igrao mora biti lociran negdje prometno. Pomjeranjem terena sa Škvera desilo se gašenje buća u Novome. Mi smo pokušali da animiramo omladinu u školama, ali od toga nema vajde. Mi igramo prvu crnogorsku ligu, bili smo i državni prvaci i osvajači Kupova ali je sve to danas ‘došlo tanko’”, priča nam iskusni novski bućar iz kluba “Val”, Nikša Gojković.

Ne bi valjalo da izgubimo još jedan lijepi fragment sportske istorije, kao što je boćanje.

Izvor: novski.me

Podijeli vijest:

Leave a Reply