Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Brexit otvara prozor za uštede kroz EU ETS

AAA

Izvor fotografije:  Archer Photo / Shutterstock.com

Brexit je doveo do smanjenja ukupne prijavljene dužine plovidbe na Sjevernom Atlantiku za 24%, prema podacima danskih istraživača i analitičara iz kompanije Sea-Intelligence.

Šema oporezivanja ugljen-dioksida Evropske unije (ETS) stupila je na snagu u januaru 2024. godine, što znači da brodovi koji posećuju luke EU moraju platiti porez na emisije CO2.

Brod koji plovi između dvije luke EU mora platiti porez na ugljenik za čitavo trajanje putovanja, dok brod koji plovi između luke koja nije u EU i luke u EU mora platiti porez na ugljenik za 50% putovanja.

Iako, to nema direktan uticaj na analizu Sea-Intelligence, EU zahtijeva plaćanje samo 40% ETS poreza u 2024. godini, što će se povećati na 70% u 2025. i 100% od 2026. godine.

Međutim, postoji “zaobilaznica” u ETS-u zbog povlačenja UK iz EU, kako kaže Sea-Intelligence. To znači da se pristajanja u luke u UK mogu računati kao prvo/zadnje pristajanje u luci prije luke EU.

Na primjer, ako brod plovi iz New York-a u Antwerp, prevoznik mora prijaviti emisije za 50% putovanja, jer ide iz luke koja nije u EU u luku u EU.

Ali, ako isti prevoznik pristaje u luci u Felixstowe između New York-a i Antwerp, prevoznik ne mora plaćati ETS od New York-a do Felixstowe-a, jer su to obije luke koje nisu u EU.

Alan Murphy, izvršni direktor Sea-Intelligence, rekao je: “Ako iscrtamo rotaciju luka usluga koje se nude na trgovinskim rutama Sjevernog Atlantika (tj. linijske usluge iz Sjeverne Amerike u Sjevernu Evropu), možemo izračunati ukupnu dužinu plovidbe za koju se moraju prijaviti emisije, pod dvije različite okolnosti: jedna zasnovana na trenutnoj stvarnosti gdje je UK izuzet, i druga zasnovana na situaciji koja bi bila da je UK ostao u EU.”

Izvor: shippingtelegraph.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply