Skip to main content
search
VijestiSvijet

Britanski istraživački brod posjetio najveći ledeni brijeg na svijetu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Britanski istraživački brod uspio je da prikupi uzorke vode pored najvećeg ledenog brijega na svijetu, A23a, koji je nedavno otplovio u Weddell-ovo more.

RRS Sir David Attenborough slučajno je prošao blizu ledenog brega koje je tek plutalo prošle nedjelje na poziciji nedaleko od Antarktičkog poluostrva.

„Nevjerovatna je sreća što je ruta ledenog brijega iz Wedell-ovog mora bila direktno preko naše planirane putanje i što smo imali pravi tim koji je iskoristio ovu priliku. Sretni smo što navigacija A23a nije uticala na kratke termine za našu naučnu misiju”, rekao je dr. Andrew Meijers, glavni naučnik na istraživačkom brodu.

A23a je veličine oko 1.500 kvadratnih milja, ili otprilike 70 puta veći od Manhattan-a. Nekada je bio dio ledenog pojasa Antarktika i čak je godinama bio „domaćin“ sovjetskoj istraživačkoj bazi – sve do 1986. godine, kada se odvojio i odmah nasukao u Weddell-ovom moru. Tu je ostao do novembra ove godine, kada se ponovo izvukao i počeo polako da napušta region. Jaki vjetrovi, jake struje i stanjivanje baze vjerovatno su doprinijeli nastavku putovanja.

Naučnici kažu da će A23a sada najvjerovatnije biti odnesen strujama u “aleju leda”, rutu kojom mnogi ledeni brijegovi prolaze na putu do udaljenog ostrva South Georgia.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply