Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Brittany Ferries, Wärtsilä i Incat partneri u projektu trajekta bez emisija

AAA

Izvor fotografije: brittanyferriesnewsroom.com

Brittany Ferries, Wärtsilä i Incat potpisali su partnerski ugovor za istraživanje dizajna i tehničkih zahtjeva za plovilo bez emisija dužine 137 metara.

Projekat dolazi dok Brittany Ferries privodi kraju najveći program obnove flote u svojoj istoriji. Između 2020. i 2025. godine floti će se pridružiti pet novih brodova, uključujući dva broda na LNG pogon (koja su trenutno u upotrebi) i dva hibridna broda spremna za priključenje na priobalnu električnu energiju.

Trostrani ugovor okuplja vodeće pomorske partnere sa komplementarnim snagama. Stručnost uključuje dizajn i izgradnju brzih plovila, sve aspekte inženjeringa i tehničkih potreba, te iskustvo u upravljanju velikom i raznolikom flotom.

Wärtsilä je dobavljač za svih pet novih brodova u tekućem projektu obnove flote Brittany Ferries. To uključuje LNG motore koji pokreću Salamanca-u, koja se pridružila floti 2022. godine, i Santona-u 2023. godine. Osim toga, Wärtsilä instalira hibridne pogone na LNG za hibridne brodove koji su trenutno u izgradnji i koji bi trebali zaploviti prema Evropi do kraja ove godine.

Brittany Ferries preuzeo je brzi trajekt Incat 2005. godine pod imenom Normandie Express, koji je putovao iz Tasmanije u Francusku i služio kompaniji do 2021. godine.

Brittany Ferries je manjinski dioničar Condor Ferries-a, a glavni izvršni direktor Christophe Mathieu je takođe izvršni direktor Condor-a.

“Ovo je važan projekat dok istražujemo različite načine za dostizanje neto nulte emisije do 2050. godine,” rekao je Christophe Mathie-u. “Potpuno električna energija je potencijalno rješenje, najprikladnije za kraće trajektne rute. U ovoj fazi ne znamo šta je izvodljivo i na kojoj ruti, ali ono što možemo reći je da će nam pouzdani partneri pomoći da to definišemo. Po završetku projekta možemo brzo djelovati. Brittany Ferries ima dokazanu istoriju vođenja industrije u održivom trajektnom putovanju, kako pokazuje naše ulaganje u LNG i hibridne brodove.”

“Trajekti igraju vitalnu ulogu u zadovoljavanju rastuće potražnje za ekološki održivim transportnim opcijama, i ulaganje Wärtsilä u istraživanje i razvoj tehnologija i integrisanih rješenja ključno je za omogućavanje ovog razvoja,” dodao je Roger Holm, predsjednik Wärtsilä Marine i izvršni potpredsjednik u Wärtsilä korporaciji. “Zato smo ponosni što smo izabrani da podržimo Brittany Ferries u njihovom cilju da donesu čistije brodove u regijama u kojima operišu. Kao lider u oblikovanju dekarbonizacije pomorske industrije, cijenimo naš dugoročni odnos sa Brittany Ferries i Incat, dijeleći zajedničku obavezu da ubrzamo industriju prema plovidbi bez emisija,”

“Incat ima dugogodišnje i uspješne odnose sa Brittany Ferries i Wärtsilä, zasnovane na zajedničkim vrijednostima i viziji za inovacije i ekološku održivost,” dodao je Stephen Casey, izvršni direktor Incat. “Znamo da je pogon na baterije u kombinaciji sa laganom aluminijskom konstrukcijom brodova idealan izbor za eliminaciju emisija, i oduševljeni smo što nastavljamo naš odnos sa Brittany Ferries i Wärtsilä dok zajedno vodimo sljedeću evoluciju održivog pomorskog transporta širom Evrope.”

Izvor: brittanyferriesnewsroom.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply