Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Brod koji je udario u most u Baltimoru imao četiri blackout-a

AAA

Izvor fotografije: Andrew Leyden / Shutterstock.com

Kontejnerski brod Dali doživio je pravu oluju nevolja prije nego što je u martu udario u most Francis Scott Key u Baltimoru. Međutim, preliminarni izvještaj federalnih istražitelja sigurnosti objavljen u utorak ostavlja brojna pitanja bez odgovora.

Na primjer, Nacionalna uprava za sigurnost u saobraćaju opisala je četiri blackout-a koji su zadesili brod dužine 984 stopa (300 metara). Razlozi za tri od ukupno četiri još uvijek nisu objašnjeni, uključujući dva koja su se dogodila neposredno prije nesreće.

Dali je doživeo četiri blackout-a u otprilike 10 sati: dva prije nesreće i dva neposredno prije nje.

Prvi se dogodio nakon što je član posade greškom zatvorio ispustni ventil tokom održavanja, što je uzrokovalo zaustavljanje jednog od dizel motora broda, navodi se u izvještaju o sigurnosti. Upalio se rezervni generator, ali nedovoljan pritisak goriva ubrzo je uzrokovao da se i taj generator isključi, što je rezultiralo drugim blackout-om. Nije jasno zašto je pritisak goriva opao.

Kao odgovor, članovi posade su promijenili električnu konfiguraciju broda, što se smatra rutinskim. Prešli su sa jednog transformatora i sistema prekidača koji su bili u upotrebi nekoliko mjeseci na drugu konfiguraciju.

Treći blackout dogodio se nekoliko sati kasnije, nakon što je brod isplovio iz luke Baltimor i navigavao rijekom Patapsco. Električni prekidači su neočekivano isključeni, uzrokujući gubitak struje. Dizel motor Dali-ja automatski se ugasio jer su mu pumpe za hlađenje ostale bez struje.

Dispečer pilota pozvao je policiju i obavijestio Obalsku stražu o blackout-u. Članovi posade su privremeno vratili struju ručnim zatvaranjem prekidača. Zatim je više prekidača isključeno, uzrokujući još jedan blackout dok se brod približavao mostu. Posada je uspjela da vrati struju, ali bilo je prekasno.

Prema navodima iz izvještaja, jedan od pilota naredio je okretanje kormila, ali pošto glavni motor nije radio, nije bilo pogona koji bi pomogao u upravljanju. Brod je udario u jedan od glavnih nosača mosta, uzrokujući njegovo rušenje.

“Ne znam da li su mogli učiniti više”, rekao je Neil J. Gallagher, profesor na Webb Institut-u. “Ove stvari, nažalost, mogu se dogoditi. Mašine su sklone kvarovima. I da, na brodovima postoje redundancije. Ali čak i redundantni sistemi mogu zakazati. I ovo je primjer.”

Bradley Martin, bivši kapetan američke mornarice i stariji istraživač politike u RAND Corporation, rekao je da ograničen prostor u mnogim lukama povećava rizike ovakvih katastrofa.

“Svako ko je ikada bio oko brodova zna da mašine zakazuju u nezgodnim trenucima”, rekao je Martin. “I to što ste tako blizu infrastrukture znači da nema dobrog načina da se dovoljno brzo reaguje.”

Thomas McKenney, profesor pomorske arhitekture i pomorskog inženjeringa na Univerzitetu Michigan, rekao je da tragedija u Baltimoru postavlja pitanja o tome da li većina teretnih brodova ima dovoljno sigurnosnih mjera.

“Mislim da je relevantno pitanje ovdje koliko pouzdani i redundantni trebaju biti sistemi na brodovima, posebno uzimajući u obzir da su brodovi postali sve veći i veći tokom vremena”, rekao je McKenney, dodajući: “Pomorstvo ostaje daleko najefikasniji način transporta robe. Dakle, stvarno je pitanje imati pravu ravnotežu između troškovne efikasnosti i sigurnosti bez kompromisa.”

Izvor: independent.co.uk

Podijeli vijest:

Leave a Reply