Skip to main content
search
VijestiSvijet

Brodarska industrija fokusirana na zelene i plave alternative kako bi ispunila IMO ciljeve

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Brodarska industrija usmjerava svoju pažnju na zelene i plave alternative kako bi ispunila ciljeve Međunarodne pomorske organizacije (IMO) za korišćenje nultih ili gotovo nultih goriva do 2030., prema BIMCO-u. Dok održiva biogoriva mogu ispuniti ciljeve IMO-a, konkurencija iz različitih sektora dovela je do promjene fokusa.

Prema BIMCO-u, samo 1% rasutih tereta, kontejnera i tankera trenutno je opremljeno za korišćenje alternativnih goriva, što čini 2% nosivog kapaciteta flote. Međutim, ulažu se napori da se ovaj procenat poveća.

S obzirom da se očekuje da će 29% brodova i 42% teretnog kapaciteta u brodskoj knjizi narudžbi biti isporučeni, pripremljeni ili spremni za alternativna goriva, postignut je značajan napredak, prema BIMCO-u.

Kako se stariji brodovi koji koriste fosilna goriva recikliraju po stopi od 1-2% godišnje, očekuje se da će se udio kapaciteta flote pripremljenih za alternativna goriva povećati do 2030. godine.

Predviđeno je da će sektor kontejnera imati najveći udio korišćenja alternativnih goriva, sa najmanje 23% kapaciteta kontejnerske flote koje je spremno za alternativna goriva nakon isporuke narudžbe. Očekuje se da će flota tankera dostići najmanje 7%, dok će flota balkera dostići najmanje 4%.

Dok je tečni prirodni gas (LNG) do sada bio najpopularnije alternativno gorivo u pomorstvu, metanol i amonijak postaju sve popularniji. Dostupnost dovoljno zelenih i plavih goriva za tansport u 2030. godini bila je upitna, ali sa pozivom na utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2030. godine, sve je vjerovatnije da će industrija uspjeti ispuniti ciljeve koje je postavio IMO, čak i bez oslanjanja na biogoriva.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply