Skip to main content
search
VijestiSvijet

Brodarske kompanije oklijevaju da se pripreme za nejasne FuelEU pomorske propise

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kraljevsko udruženje brodovlasnika Belgije (KBRV) naglašava pravne nejasnoće i složenosti odgovornosti za usklađenost u okviru EU sistema za trgovinu emisijama (EU ETS) i FuelEU pomorskih propisa, upozoravajući na nesigurnost i ugovorne rizike za brodovlasnike, operatere i zakupce.

Najnoviji dokument belgijskih brodovlasnika pokazuje izazove u implementaciji EU ETS i FuelEU pomorskih propisa i složenost odgovornosti za usklađenost.

Integracija brodarstva u EU ETS predstavlja značajne izazove u definisanju i operacionalizaciji uloge odgovornog subjekta.

Prema analizi KBRV-a, ovo naglašava potrebu za “jasnim, unaprijed dogovorenim sporazumima” u vezi sa dužnostima i specifikacijama broda kako bi se izbjegli sporovi, ilustrujući pažljivu ravnotežu koja je potrebna za uspješno upravljanje dugoročnim ugovorima u okviru EU ETS.

Usvajanje standardizovanih klauzula i ugovora postaje neophodno, izvještava KBRV.

“Od vitalnog je značaja da brodarska industrija prvo razumije principe EU ETS kako bi mogla bolje interpretirati koja strana treba da snosi teret usklađenosti,” objašnjava šef pravnih poslova KBRV-a, Elle De Soomer. “Dok uključivanje pomorstva u Sistem trgovine emisijama predstavlja značajan korak ka boljoj odgovornosti i ekološkoj odgovornosti u industriji, naša analiza pokazuje da postoje značajne složenosti u definisanju odgovornog subjekta.”

Što se tiče FuelEU-a, kompanije trenutno oklijevaju da se pripreme zbog nepostojanja konačnih zakonodavnih tekstova i nejasnih regulatornih namjera. Šef odjeljenja za ekološka i tehnička pitanja, Celine Audenaerdt, izjavljuje:

“Bilo je napora da se predvide promjene integrisanjem širokih klauzula u ugovore sa kupcima, ali je potrebno mnogo obrazovanja i diskusija. Sve to zavisi od konačnog zakonodavstva.

Osim toga, specifična BIMCO klauzula još nije dostupna, a pravila za sertifikaciju goriva, posebno za goriva proizvedena izvan EU, ostaju neodređena. Ova nesigurnost komplikuje spremnost industrije za implementaciju FuelEU 2025. godine, dovodeći u pitanje mogućnost da se industrija prilagodi na vrijeme bez jasnih propisa i sertifikacionih procesa. Sposobnost industrije da investira milijarde zavisi od postojanja ovih elemenata.”

Dokument KBRV-a naglašava važnost pojašnjavanja mehanizama sprovođenja, posebno u vezi sa principom ‘zagađivač plaća’, jer put ka zelenijim pomorskim praksama ne zavisi samo od regulatornih prilagođavanja.

Dokument takođe pruža strategije za navigaciju regulatornim okruženjem i nudi preporuke za postizanje usklađenosti.

“Rješavanje ovih izazova zahtijeva zajednički napor država članica kako bi se osiguralo da tranzicija ka ekološki održivim pomorskim praksama ne opterećuje previše one koji su posvećeni vođenju promjena,” dodaje se.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply