Skip to main content
search
VijestiSvijet

Brodogradilišta čekaju da vide efikasnost mornaričke snage u Crvenom moru

AAA

Izvor fotografije: Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Nastavak napada na komercijalno pomorstvo u Crvenom moru, podstakao je još operatore brodova da zaustave tranzite kroz Suec ili preusmjere plovila oko Afričkog Rta. Dok su Sjedinjene Američke Države u ponedeljak najavile višenacionalnu sigurnosnu inicijativu Operation Prosperity Guardian, vlasnici čekaju da vide ishod zadatka snage i da li će moći zaštiti ovu trgovačku rutu.

MSC, Maersk, Hapag-Lloyd, HMM i Ocean Network Express javno su izjavili da su obustavili tranzite Crvenim morem i Suecom, birajući mnogo dužu rutu preko Rta dobre nade.

Prema Simon Heaney-u, analitičaru u Drewry Shipping Consultants, operatori kontejnera žele vidjeti eliminisan svaki rizik prije nego što nastave tranzite kroz Suec, što nužno zahtijeva prolazak brodova kroz Crveno more i moreuz Bab al-Mandeb do i iz Azije.

Sigurnosni konsultanti Dryad Global oprezni su oko toga da li će vođena američka snaga zadatka, nazvana Operation Prosperity Guardian, moći dovoljno zaštititi komercijalni saobraćaj.

“Kada pogledate mapu, ovo je prilično mali region [Bab al-Mandeb], ali ipak predstavlja izazove u zaštiti globalnog pomorstva. Trenutno ne znamo kada će koalicija imati svoje brodove na mjestu niti pravila angažmana za ovu operaciju, kao ni stvarni broj koalicijskih brodova koji će djelovati unutar regiona”., rekao je Corey Ranslem, izvršni direktor Dryad Global-a.

Najveći uticaj biće na robu za Evropu, sa 10 dodatnih dana plovidbe, ali će se to povećati još više za teret koji ide prema Mediteranu.

Analitičar tržišta Xeneta rekao je da će potrošači širom svijeta platiti za razvijajuću krizu u Crvenom moru jer su lanci snabdijevanja u haosu, a najnoviji podaci kompanije pokazuju da su spot stope već skočile za 20% od petka.

Xeneta procjenjuje da će preusmjerenje preko Afrike takođe zahtijevati dodatnih 1 milion TEU samo u kapacitetu kontejnera: “Kapacitet je na tržištu, ali će doći po cijeni, i mogli bismo vidjeti povećanje tarifa za pomorski teretni transport za 100%”.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply