Skip to main content
search
VijestiSvijet

Brodova koliko oko može da vidi

By 08/04/2024April 9th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: hafen-hamburg.de

Šta bi bila godišnjica Luke Hamburg bez njenih pomorskih posjetilaca, šarene mješavine veličanstvenih jarbola, modernih motora i svih vrsta morskih plovila? Od 9. do 12. maja očekuje se da oko 250 brodova otplovi za Hamburg. Asortiman izloženih brodova biće zadivljujući: visoki brodovi, tradicionalni i muzejski brodovi, jahte, radni brodovi iz hamburške flote, lučki i okeanski tegljači, explorer brodovi, brodovi za hitne slučajeve iz spasilačkih organizacija, savezna policija, vatrogasci brigada, zaštita ribarstva, mornarica, i zadnje, ali ne i najmanje važno, carinski organi. Svaki dan će stizati i kruzeri i dovoditi putnike željnih putovanja. Posjetioci mogu da očekuju priliku da se ukrcaju na brojne brodove i postave pitanja svojoj posadi. Neki brodovi će takođe nuditi vožnje tokom ulaznih i/ili izlaznih parada. Vikend ”Ascension” još jednom će pokazati da je godišnjica Luke Hamburg pravo žarište za pomorsku scenu.

U ekstravaganciji će se naći i brodovi „Alexander von Humboldt II“ i „Dar Mlodziezy“. Oba ova broda imaju zaista impozantne jarbole, koji se uzdižu i do 50 metara iznad palube, i koji će se, zbog toga, istinski isticati u lučkom pejzažu tokom godišnjice u Saint Pauli Landungsbrucken-u.

Dva ultramoderna explorer broda će biti u prvoj posjeti ove godine: „Atair“ iz Savezne agencije za pomorstvo i hidrografiju, i novi istraživački brod „Uthorn“ sa Instituta Alfred Wegner, Helmholtz centar za polarna i morska istraživanja, impresioniraju sa svojim ultramodernim i ekološki prihvatljivim brodskim inženjeringom. 

Novi “Uthorn” biće usidren u luci Brandenburg. Istraživački brod Instituta Alfred Wegener, koji je kršten tek 2023. godine, prvi je pomorski brod na svijetu izgrađen da radi na metanolu, postavljajući nove standarde za zaštitu životne sredine na moru. 

Tokom događaja Open Ship, mnogi brodovi će pozvati goste da se ukrcaju – svi uzrasti će moći da dožive neke fascinantne uvide u pomorstvo izbliza. Tamo možete uroniti u pomorsku istoriju na palubama istorijskih jedrenjaka, stati na komandni most pomorskog broda ili zaviriti u mašinsku sobu modernog explorer broda. Ekipe će rado odgovoriti na sva Vaša pitanja. Neki bi čak mogli pokazati impresivne manevre jedrenja i pokazati tradicionalnije načine jedrenja.

Izvor: hafen-hamburg.de

Podijeli vijest:

Leave a Reply