Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Brodovlasnici upozoravaju: CII u svojoj trenutnoj formi će nepravedno kazniti sektor

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Vlasnici balkera upozoravaju da indikator intenziteta ugljenika (CII) treba promijeniti. Intercargo, Međunarodno udruženje vlasnika balkera, izrazilo je ozbiljne zabrinutosti svojih članova koji, iako podržavaju ciljeve dekarbonizacije IMO-a, smatraju da će “CII u svojoj trenutnoj formi nepravedno kazniti sektor.”

Članovi Intercargo-a, koji predstavljaju oko jednu trećinu ukupne tonaže globalne flote rasutih tereta, snažno osjećaju da CII, u svom trenutnom formatu, zahtijeva temeljno preispitivanje kako bi se uzeli u obzir operativni uslovi u sektoru.

Na nedavnom polugodišnjem sastanku u Tokiju (20-21. maj), u samom vrhu na dnevnom redu bili su kvalitetet, održivost, smanjenje emisija stakleničkih gasova, posebno sistem ocjenjivanja CII.

Lokacija Tokija je odabrana posebno da bi se istakao značaj Japana za sektor rasutih tereta.

Brojni članovi i gosti, kako iz Japana tako i iz inostranstva, prisustvovali su događajima Udruženja.

Rasprave Izvršnog i Tehničkog odbora Intercargo fokusirani su na pitanja koja utiču na sektor rasutih tereta.

Dimitrios Fafalios, predsjednik INTERCARGO-a, rekao je: “Pitanje CII ponovo je bilo u centru pažnje u diskusijama sa članovima na našim sastancima u Tokiju. Članovi INTERCARGO-a snažno osjećaju da CII, u svojoj trenutnoj formi, zahtijeva temeljno preispitivanje kako bi se uzeli u obzir operativni uslovi u našem sektoru.”

Gospodin Fafalios je dodao: “Iako, naravno, podržavamo ekološke ciljeve IMO-a, oni moraju biti sprovedeni na pravedan i jednak način širom pomorskog spektra. Takođe treba da se primjenjuju na način koji nije potencijalno štetan za pomorsku industriju, kao i da se izbjegnu šire negativne posljedice po ekonomije i krajnje potrošače.”

Takođe, na dnevnom redu Intercargo-a u Tokiju bila je rasprava o sigurnosnim i kvalitetnim operacijama; porukama Intercargo-a putem ESG; preporukama o kontrolama država luka; i makroekonomski uticaji na suvoteretni pomorski saobraćaj, kao što su sukobi koji dovode do preusmjeravanja brodova i povećanja troškova osiguranja.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply