Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Brokeri suočeni sa kaznama i zatvorom zbog prodaje tankera ruskoj ‘sivoj floti’

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva izdala je smjernice za prodavce brodova i brokere, sa dodatnim informacijama i alatima, u vezi sa prodajom i posredovanjem polovnih brodova trećim zemljama.

Vladine smjernice, koje su izdale zajednička jedinica za kontrolu izvoza i odjeljenje za poslovanje i trgovinu, ističu da će pomoći u smanjenju rizika da polovni brodovi koja se prodaju postanu dio ruske ‘sive flote’.

Savjetuje se da brokeri brodova u svoje procedure dužne pažnje uključe sistem ‘red flags’ opisanih u smjernicama.

UK upozorava da je svako kršenje sankcija ozbiljan prekršaj koji može dovesti do značajnih finansijskih kazni ili krivičnog gonjenja.

Takođe, savjetuje im se da sklapaju poslove samo kada su sigurni da proces provjere ovih indikatora rizika garantuje ispunjenje pragova usklađenosti.

Vlada navodi da je, od kada je G7+ koalicija uvela sankcije, uključujući ograničenje cijene nafte, Rusija uložila znatna sredstva u pokušaje zaobilaženja sankcija. To uključuje kupovinu polovnih tankera koje može koristiti za svoje izvoze nafte, nezavisno od bilo kakvih G7+ usluga.

Neki od tih tankera mogu biti stari (15+ godina) i prodati po značajnoj premiji iznad istorijske tržišne cijene za ove tipove tankera s obzirom na hitne potrebe Rusije za plovilima.

U smjernicama se podsjeća da je važno sprovesti procjenu rizika, poznatu kao ‘poznaj svog kupca i drugu stranu’ kako bi se identifikovao krajnji korisnik ili stvarni namjeravani “krajnji korisnik” brodova.

Krajnji korisnik potencijalnog kupca, ukoliko je namjera kupovina brodova za zaobilaženje sankcija, vjerovatno neće direktno pristupiti prodavcima niti će biti imenovan kao takav u dokumentaciji. Umjesto toga, krajnji korisnik često koristi višeslojni pristup kako bi prikrio svoju kupovinu.

Odgovarajuća dužna pažnja mogla bi uključivati pribavljanje kontaktnih podataka, izvora sredstava i kopiju identifikacije vlasnika ili vlasnika kupca.

Prema navodima Ministarstva trgovine UK, ove informacije mogu biti potvrđene kroz baze podataka trećih strana, medije i tržišne izvore kako bi se osiguralo da su oni stvarni krajnji korisnici ili vlasnici imovine.

Vlada UK u svojim smjernicama detaljno navodi ‘red flags’ na koje brokeri brodova treba da obrate pažnju, napominjući da oni koji su uključeni u prodaju brodova trećim zemljama, posebno tankera, moraju biti oprezni u vezi sa indikatorima rizika navedenim na listi.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply