Skip to main content
search
VijestiSvijet

Brzi internet na moru

By 09/01/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Sateliti u niskoj orbiti Zemlje revolucioniraju pomorsku povezanost – na radost brodovlasnika i posade. Neki snimaju fotografije visoke rezolucije i emituju ih nazad do zemaljskih stanica, omogućavajući kompanijama poput Planet Labs iz San Francisco-a da prebroje koliko se brodova nalazi u luci. 

Drugi sateliti pružaju televizijske i telefonske usluge i, sve više, pristup internetu udaljenim krajevima planete. Sve više i više, ovi “svemirski stražari” se povezuju sa pomorskim sektorom.

U ranim danima satelitske ere, koja je započela 1957. godine kada je Sovjetski Savez lansirao Sputnjik, ogromne parabolične antene su bile neophodne za komunikaciju sa instrumentima u svemiru.

Sada su takve ogromne brodske antene stvar prošlosti. Kako tehnologije u različitim fazama lanca satelitskih podataka postaju sve manja i jeftinija, pomorska plovila, od jahti za razonodu do super velikih kontejnerskih brodova, mogu da koriste satelitske usluge i podatke znatno šire.

Na moru, značajnu količinu ovih podataka prenosiće sateliti, posebno oni u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO), gdje američki SpaceX upravlja svojom satelitskom konstelacijom Starlink.

Sa 550 kilometara (340 milja) iznad planete, Starlink sateliti pružaju brzi širokopojasni internet sa vrlo malim kašnjenjem, uključujući, što je ključno, preko većine svjetskih okeana.

CMS je počeo da instalira Starlink na brodove 2022. godine. Prva instalacija dogodila se u maju 2022. na Maersk-ov brod. Taj prvi brod je na kraju postao test platforma za Starlink.

„Bili smo prvi komercijalni brod u pomorskom svijetu koji je imao Starlink na brodu“, kaže Litt. “Upravo kroz taj odnos od nas je zatraženo da ga instaliramo na drugi brod, a zatim na sledeći…”

Na kraju, CMS je izveo Starlink instalacije u cijeloj floti Maersk Line-a.

Koristeći Starlink, CMS je u stanju da održi produženje rada od preko 98 posto, nadmašujući druge pomorske internet provajdere. 

Još jedna kompanija sa sjedištem u SAD koja stvara talase u pomorskom mobilnom povezivanju je KVH Industries.

Chris Watson, potpredsjednik marketinga, uporedio je komercijalne brodove sa “digitalnim čvorovima na korporativnim mrežama”, generišući više od 20 gigabajta dnevno.

Bez obzira na sve priče o internetu na moru, Inmarsat Maritime sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu priznaje da prosječno plovilo provodi 40 posto svog vremena u blizini kopna, gdje veze nisu uvijek pouzdane zbog zagušenja.

U junu 2023., kompanija je pokrenula Fleet Reach, koja se bavi pitanjem zagušenja veza duž obale i u luci.

“Fleet Reach se oslanja na zemaljske mobilne mreže kako bi ponudio pojačanu povezanost u obalnim područjima i lukama, omogućujući pomorcima da uživaju u konzistentnoj vezi gdje god se plovilo, uz uslugu koja se neprimjetno prebacuje između tehnologija kako bi se osigurala stalna veza . Zajedno, ove komponente rade u harmoniji, nudeći besprijekornu povezanost za pomorski sektor i osiguravajući brodovlasnicima i operaterima da pouzdanost, predanost usluga, korisničko iskustvo i druge potrebe mogu biti zadovoljene, sada i u budućnosti“, objašnjava portparol.

Inmarsat je takođe posvećen isporuci digitalnih usluga otpornih na sajber i kritične povezanosti svojim klijentima. Njegova šifrovana mreža koristi satelite vojne klase, dok se njeno Fleet Secure sajber-bezbjednosno rješenje sastoji od tri komponente – krajnje tačke, objedinjenog upravljanja prijetnjama i obučavanja o sajber svijesti.

Široko rasprostranjena dostupnost širokopojasnog interneta na cijelom Zemljinom kopnu revolucionirala je svakodnevni život. Međutim, nekada najavljivane sa uzbuđenjem, društvene bolesti stalne povezanosti sada izlaze na vidjelo.

Za 71 odsto planete pokrivene okeanima, doba brzog interneta tek počinje. Uz brzi porast LEO interneta zahvaljujući provajderima poput Starlink-a, svjetska flota će biti sve više povezana.

U početku, ovo bi moglo biti dobro za operatere i posade. Ipak, s vremenom, iste debate pokrenute danonoćnom vezom na kopnu mogu se proširiti i na more.

Hoće li posade biti ometene? Ili provodite previše vremena na društvenim mrežama? A kakav će biti ekološki trag računarstva u cloud-u i beskonačnog skrolovanja na brodovima?

Sada kada je brzi duh izašao iz boce, samo će vrijeme pokazati.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply