Skip to main content
search
VijestiJadranIstaknute Vijesti

Budućnost nautičkog sektora gradi se na ekološkoj osviještenosti, očuvanju mora i priobalja te digitalnoj transformaciji

AAA

Izvor fotografije: burnel1 / Shutterstock.com

Hrvatska je središte mediteranskog turizma te već dugi niz godina omiljena destinacija velikom broju domaćih i stranih turista. To nam potvrđuju i podaci istraživanja koji ukazuju na to da je Hrvatska u 2023. zabilježila više od 19,5 miliona dolazaka, 9,7 posto više u odnosu na 2022. godinu, a ovaj trend rasta očekuje se u novim turističkim sezonama.

Tom rastu će doprinijeti unapređenja turističke ponude te razvoj novih usluga na jadranskoj obali, no zanimljivo je da se u posljednjih nekoliko godina upravo nautika pozicionirala kao jedna od vodećih i najbrže rastućih grana turizma.

Hrvatska u ovom trenutku zauzima oko 40 posto ukupnog svjetskog čarter tržišta, dok se istovremeno na globalnom nivou izdvaja kao domaćin jedne od najvećih čarter flota, s kapacitetom koji obuhvata oko 5.000 plovila.

Stoga, brojni turisti odabiru jedrenje kao najbolje rješenje za istraživanje jedinstvene razvedene obale s više od hiljadu čarobnih ostrva i bogate kulturno-istorijske baštine Hrvatske uz čisto more, netaknutu prirodu i ugodnu klimu.

Međutim, zbog sve veće popularnosti i razvoja nautičkog turizma te sve većeg broja plovila koji putuju Jadranskim morem, pojačava se i pritisak na prirodne resurse i okolinu pa je danas misija brojnih nacionalnih, ali i regionalnih turističkih aktera pravovremeno zaštiti i očuvati prirodu.

ACI d.d., najveći lanac marina na Mediteranu i predvodnik zelene tranzicije u nautičkom turizmu, predstavlja primjer domaće kompanije koja već dugi niz godina uspješno implementira održive modele poslovanja s naglaskom na digitalnu transformaciju. Kroz svoje 22 marine povezuje Hrvatsku od sjevera do juga, nudi atraktivne nautičke rute te obogaćuje turističku ponudu.

U saradnji sa kompanijom Rudan, ACI je uspostavio i racionalizirani način upravljanja potrošnjom električne energije i vode pomoću sistema IoT (Internet of Things). Ovaj sistem omogućio je značajne uštede potrošnje vode i električne energije u velikom broju ACI marina dužinom Jadrana.

Uz digitalizaciju procesa i razvoj tehnoloških inovacija u nautičkom sektoru, cilj ACI-ja je očuvati čisto more i priobalje. Kroz aktivno učestvovanje u lokalnoj zajednici kompanija nastoji mladim generacijama podignuti svijest o očuvanju okoline i prenijeti ljubav prema moru, kako bi budući naraštaji, na već čvrsto postavljenim temeljima, nastavili graditi bolju budućnost.

Kao dokaz održivog poslovanja, zelene tranzicije i uloženih napora u očuvanje mora i priobalja, u svim ACI-jevim cjelogodišnjim marinama već se više od 20 godina ponosno viju Plave zastave. Najpriznatiji je to model ekološkog odgoja, obrazovanja i obavještavanja svih ključnih javnosti te istovremeno pokazatelj održivog razvoja turističke ponude, ali i turizma uopšteno.

Osim ovih pokazatelja izvrsnosti, kompanija se može pohvaliti dodatnima. Naime, ACI je jedna od prvih kompanija hrvatskog turističkog sektora koja je sertifikovana po 4 ISO standarda – ISO 9001 za kvalitetu, ISO 14001 za okolinu, ISO 50001 za energetsku učinkovitost i međunarodnom normom za sistem upravljanja informacijskom sigurnošću ISO 27001:2013.

Među ovim brojnim priznanjima kojima gosti, ali i struka kontinuirano prepoznaju i nagrađuju napore regionalnog nautičkog lidera za razvoj najsavremenijih tehnoloških rješenja, zaštitu i očuvanje okoline za buduće generacije je i nagrada za održivost “Naturally yours”, koju je Ministarstvo turizma i sporta dodijelilo ACI-ju.

Izvor: poslovni.hr

Podijeli vijest:

Leave a Reply