Skip to main content
search
VijestiSvijet

Budućnost plovidbe je budućnost brodarstva

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nije pretjerano reći da je pomorstvo u osnovi globalnog lanca snabdijevanja. 90% svih roba putuje brodom. Ali to je takođe sektor koji se bori sa potrebom za dekarbonizacijom, digitalizacijom i inovacijama dok gleda u budućnost.

Globalna pomorska industrija je takođe nevjerovatno raznolika. Svaki teret koji se može zamisliti, prevezen u nizu različitih tipova plovila, ploveći na dobro utvrđenim rutama i rutama kojima se manje putuje. Međutim, ovu raznolikost u globalnoj floti podupire jedna zajednička karakteristika: sve njihove operacije su utemeljene na njihovom povjerenju u njihove navigacijske karte.

Iako se ponekad uzima zdravo za gotovo, jer navigacijska rješenja postoje na svakom mostu u globalnoj floti, nemoguće je zapitati se „kakva je budućnost brodarstva?“ bez ikakvog pitanja „šta je budućnost plovidbe?“.Odgovarajući na ovo posljednje, možemo bolje razumjeti kako će sljedeća generacija navigacijskih rješenja biti sastavni dio okeanskog transporta u narednim decenijama.

Elektronske navigacijske karte (ENC) danas su poznate svakom pomorcu. Ali oni već napreduju daleko iznad onoga što su bili kada je upotreba ECDIS-a prvi put postala obavezna prije više od jedne decenije.

Brzina i sofisticiranost rješenja za digitalnu navigaciju brzo se razvijaju. Od čekanja danima ili nedjeljama za primanje digitalnih ažuriranja putem fizičkog diska, poboljšana povezanost broda sa obalom znači da će u budućnosti biti moguće isporučiti ažuriranja za navigaciju u skoro realnom vremenu.

To će omogućiti pomorcima da optimizuju svoje planiranje prolaza, putovanja i luke, pomažući da se minimiziraju troškovi, potrošnja goriva i emisije.

Takođe, shvatamo sve više i više o tome koliko moćan alat mogu biti navigacioni podaci, ne samo u ispunjavanju dugotrajnog izazova brodarstva očuvanja sigurnosti plovila, tereta i pomoraca na moru, već i u pomaganju u rješavanju novih prioriteta koji se pojavljuju.

Sa pojavom napredne analize podataka i algoritama mašinskog učenja, pomorske kompanije će moći da analiziraju obrasce navigacije iz prošlosti, zajedno sa podacima u realnom vremenu kako bi identifikovale optimalne rute koje iskorištavaju povoljne struje, vjetrove i uslove mora.

Naravno, održivost nije samo u tome da se stigne od tačke A do tačke B; takođe se radi o tome šta se dešava na bilo kom kraju putovanja, zbog čega je koncept dolazaka na vrijeme dobio toliku važnost.

Brod bi mogao stići na svoje odredište u svojoj vlastitoj „zoni Zlatokosa”; ni trenutak prerano ni sekund prekasno. Koristeći navigacione podatke u povezanom ekosistemu podataka o moru, brodovi mogu efikasno sinhronizovati svoja putovanja sa lučkim operacijama.

Podaci o navigaciji takođe će biti ključni dio temelja za stvaranje zelenih koridora za brodarstvo, jedne od najuzbudljivijih inicijativa koje će se pojaviti u borbi za suzbijanje emisija iz broda.

Mnogo toga će biti omogućeno sljedećom generacijom digitalne navigacije, podržane novim standardom International Hydrographic Organization’s (IHO), pod nazivom S-100.

Kroz jedinstveni, koherentni okvir podataka, S-100 će transformisati način na koji navigacijska zajednica gleda, dijeli i koristi morske geoprostorne i navigacijske podatke, obogaćujući pogled na svijet izvan i ispod plovila i omogućavajući sigurnija i efikasnija putovanja.

S-100 digitalni slojevi bi čak mogli zamijeniti više nautičkih publikacija kako bi pomogli u vremenskom rutiranju i optimizaciji putovanja u budućnosti.

UKHO osigurava da njegovi Admiralty proizvodi i usluge podržavaju navigacijske potrebe današnjih i budućih generacija. Naš vrhunski tim stručnjaka sastavlja, procjenjuje i provjerava podatke koje primamo, pružajući korisnicima informacije kritične za sigurnost. Pouzdanje u Admiralty portfelj znači navigaciju sa povjerenjem, pristup najnovijim informacijama kako bi se osigurala sigurnost plovila, posade i tereta.

Uz dinamičniju isporuku podataka u budućnosti, pomorci će moći optimizovati svoje planiranje prolaza, putovanja i luke, doprinoseći efikasnijim putovanjima, smanjenju uticaja brodarstva na ekologiju mora i usklađivanju sa zajedničkim ciljevima dekarbonizacije u industriji.

Dok zacrtamo smjer naprijed, prihvatanje ovih inovacija ne samo da će se pozabaviti trenutnim izazovima, već će i doprinijeti održivijoj i efikasnijoj pomorskoj industriji za sledeću generaciju pomoraca, kao i današnjih pomoraca.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply